CPJ: Diğer gazeteciler hakında açılan davalar da düşürülsün

CPJ: Diğer gazeteciler hakında açılan davalar da düşürülsün

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı sonrasında serbest bırakılmalarına, uluslararası Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ) yayınladığı açıklama ile, duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

CPJ, iki gazetecinin 92 gün hapiste tutuklandıktan sonra salıverildiğini hatırlatarak, haklarında açılan davaların da düşmesini istedi.

Dündar ile Gül’ün Suriye’ye MİT tırları ile gönderilen silahlarla ilgili belgeyi yayınlamaktan dolayı ömür boyu hapisle yargılandığını hatırlatan CPJ, Türk yetkililerin gazeteciler için devlet sırrını ifşa etmek, ajanlık ile terörist gruplara yardım/yataklık suçlaması ile dava açtığını hatırlattı.

Gül ile Dündar’ın serbest kalmalarına rağmen haklarında açılan davanın 25 Mart günü ilk duruşmasının yapılacağını belirten CPJ, iki gazetecenin MİT Tırları ile yayını için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerine işaret etti. CPJ, Erdoğan’ın TRT’de yayınlanan bir programda Cumhuriyet gazetesinde çıkan haber için, ‘‘Bu haberi yapan kişi bunun bedelini ağır ödeyecek, öyle rahat bırakmam onu’’ diye tehdit ettiğini hatırlattı.

Dündar ile Gül’ün salıverilmesinin memnuniyet verici bir gelişme olarak değerlendiren CPJ Avrupa ve Orta Asya Genel Koordinatörü Nina Ognianova,  “Can Dündar ile Erdem Gül’ün özgürlüklerine kavuşmasını kutluyoruz ancak hala gazetecilik görevlerini yerine getirmelerinden dolayı ciddi hapis cezası ile karşı karşıyalar’’ dedi.

Dündar ile Gül’ün bir gün dahi olsa hapiste tutulmamış olmaları gerektiğine işaret eden Ognianova, ‘‘Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararı destekliyor ve Türk yetkililere diğer gazeteciler hakkında açılan davaları acilen düşürmeleri çağrısında bulunuyoruz’’ dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.