Obama’nın göçmen kararı mahkeme tarafından durduruldu

Obama’nın göçmen kararı mahkeme tarafından durduruldu

Başkan Barack Obama’nın göçmenlere yönelik yürütme kararı federal mahkeme tarafından geçici olarak durdurdu.

Texas eyaletinde federal bir mahkeme Başkan Obama’nın göçmenlerle ilgili yürütme kararını ‘yetki aşımı’ gerekçesi ile geçici süreyle durdurdu. Beyaz Saray ise yaptığı açıklamada Başkan Obama’nın yürütme ile ilgili verdiği kararın yasalara uygun olduğunu belirtti. Açıklamada, Obama’nın Anayasa’nın kendisine tanıdığı yetkiler çerçevesinde bir karar aldığı ifade edildi.

Obama’nın göçmenlerle ilgili kasım ayında vermiş olduğu yürütme kararı, kaçak göçmen ailelerin çocuklarına ülkede ‘yasallık hakkı’ getiriyordu. Davaya bakan Federal Bölge Yargıcı Andrew Hanen, Anayasa’da başkana tanınan yetkiyi aştığı gerekçesi ile Obama’nın kararnamesini geçici olarak durdurmaya hükmetti.

Bölge mahkemesinin kararı Beyaz Saray’ın uzun soluklu bir yargı sürecine gireceğini gösteriyor. Beyaz Saray’ın, mahkemenin kararını temyize götürmesi bekleniyor. Obama’nın ‘‘Çocuk Gelişi için Ertelenmiş Eylem’’ (DACA) adlı kararnamesi yarından itibaren yürürlüğe girecekti. Bu kararname ile kaçak göçmen ailelerin çocuklarına ülkede yasal olarak kalma imkan tanıyordu. Yine kararname ebevynleri kaçak olan göçmen çocuklarına ABD’de daimi ikamet etme (yeşil kart) ve yasal çalışma hakkı da getiriyordu.

Kaçak göçmen aile çocuklarına yasallık hakkı getiren kararnameyi durdurmak için 26 eyalet konuyu mahkemeye taşımıştı. Başkan’ın yetkisini aştığı gerekçesi ile DACA’ya karşı Texas, Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Georgia, Idaho, Indiana, Kansas, Louisiana, Maine, Michigan, Mississippi, Montana, Nebraska, Nevada, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Utah, West Virginia ve Wisconsin eyaletleri dava açmıştı.

Beyaz Saray sözcülerinden Josh Earnest, yaptığı açıklamada, “Adalet Bakanlığı, hukuk uzmanları ve göçmen uzmanlarından alınan görüşler neticesinde ve de Washington D.C bölge mahkemesinin kararnamenin Başkan’ın yasal yetkileri dahilinde olduğunu bizlere iletmesiyle karar alınmıştı.” dedi.

Sözcü Earnest, kararname ile hem ülke genelindeki kolluk güçlerinin hem yerel yönetimlerin işlerini kolaylaştıracağı hem de ekonomiye olumlu katkı sağlayacağı düşüncesi ile alındığını savundu. Earnest, Texas Bölge Mahkemesi’nin yanlış bir karara imza attığını ancak kendilerinin bu hatayı düzeltmek için konuyu adli makamlara götüreceklerini bildirdi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.