Apple ile FBI arasındaki ‘gizlilik’ tartışması büyüyor

Apple ile FBI arasındaki ‘gizlilik’ tartışması büyüyor

Teknoloji devi Apple, ABD’nin California eyaletinde sağlık hizmeti veren bir binaya saldırı düzenleyen Syed Farook’un cep telefonunun kilidini açılması yönünde mahkemenin verdiği karara direniyor.

Apple CEO’su Steve Cook, Federal Soruşturma Bürosu (FBI)’nun terör saldırısı zanlıların takibi için iPhone yazılımına “arka kapı (backdoor) açın” teklifine direneceklerini açıklamıştı. FBI ile Apple arasında devam eden kavgaya, diğer teknoloji şirketleri de katıldı. Facebook, Twitter ve Google gibi teknoloji şirketleri Apple’a desteklerini açıkladı.

Geçen yıl 14 kişinin ölümü ile sonuçlanan saldırıyı düzenleyen şahsın telefon bilgilerine ulaşmak isteyen FBI, Apple’dan Farook’un kullandığı iPhone 5C’nin şifresini kırmasını istemişti. Apple, FBI’ın talebine olumlu yanıt vermeyince, konu mahkemeye taşındı. California’da bir mahkeme yargıcı Apple’ın telefonun güvenlik kodunun kırılması için FBI’ya yardım etmesi kararını vermesinden sonra olay daha da büyüdü. Apple CEO’su yaptığı açıklamada, “ABD hükümeti Apple’dan, müşterilerin güvenliğini tehdit eden emsalsiz bir adım atmasını talep etmiştir.” ifadesini kullandı.

Cook, söz konusu kararın, sadece bu davayla ile sınırlı kalmayacağına dikkat çekerek ve bunu “maymuncuk anahtarına” benzetti. Müşterilerinin kendilerinden şahsi bilgilerin korunması için azami titizlik göstermemelerini talep ettiklerini hatırlattarak, FBI’ın 1789 yılından kalma bir yasadan yararlanarak yetkilerini beklenmedik şekilde genişletmeyi istediğini belirtti.

Facebook, Twitter ve Google bu tartışmada Appel’ın yanında olduklarını duyurdu.

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ APPLE’I DESTEKLEDİ

Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, “Apple ve Tim Cook’un yanındayız (ve gösterdikleri liderlik için teşekkür ediyoruz)” ifadelerini kullandı.

Google CEO’su Sundar Pichai, şirketlerin güvenlik duvarlarını açmasını için zorlamak “kullancıların gizliliği”ni ihlal edebileceğini belirterek destekte bulundu. Pichai, bu durumun “emsali olmayacak kadar rahatsızlık verici” olduğunu söyledi.

İnternet kullanıcısı ve şirketleri savunan Internet Association CEO’su Michael Beckerman, devletin güvenlik standartını zayıflatacak tekliflerde bulunmaması gerektiğini söyledi. Beckerman, Amerikalıların bu konuda endişelenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Apple, yasal haklarını sonuna kadar kullanmayı planlıyor. Ancak ABD Kongresi, yasal bir düzenleme ile şirketin FBI ile işbirliğine gitmek zorunda bırakabilir. Apple herşeye rağmen hukuki haklarını savunacaklarını belirtti.

Cumhuriyeçi Parti başkan aday adaylarından Donald Trump, Apple’ın FBI ile işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

Apple yükselen siber saldırı tehdidi sebebiyle, 2014’te telefonlarının şifrelemesini güçlendirmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.