Amerikalı medya örgütünden ‘Türkiye’de basın özgürlüğü’ için imza kampanyası

Amerikalı medya örgütünden ‘Türkiye’de basın özgürlüğü’ için imza kampanyası

Global haberciliği ve basın özgürlüğünün geliştirilmesi amacına yönelik faaliyetlerde bulunan, Overseas Press Club of America (OPC), Zaman’a kayyım atanması ve IMC TV’nin durdurulması ile ilgili dünya çapında imza kampanyası başlattı.

Dünyanın farklı bölgelerden gazeteci üyelere sahip olan kuruluş, Cumhurbaşkan Tayyip Erdoğan’a hitaben yazılan mektupta, Türkiye’de basına karşı yapılan baskın ve otoriterliğin bir an önce sona erdirilmesi çağrısında bulundu. Kuruluş, “Ülkelerin iç politikalarına yönelik eleştirilerde bulunma alışkanlıklarının olmadığı halde, Türkiye’de gazetecilere karşı yükselen küstah ihlallere karşı sessiz kalamayacaklarını” belirtti.

Mektupta “Overseas Press Club of America kuruluşu olarak, hükümetinizin Türkiye’de basına karşı takındığı baskı ve otoriterliği sona erdirme çağrısında bulunuyoruz. Yabancı hükümetlerin politikalarını eleştirmek kuruluşumuzun alışkanlığı olmasa da Türkiye’de gazetecilere karşı yükselen yapılan küstah ihlaller ve bu medyaya karşı korkunç baskının sonuçlarına sessiz kalamayız. Son günlerde, Türk yetkililer IMC TV’nin yayınını durdurdu, ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi Zaman’a el koyuldu ve hem gazetecilere hemde protestoculara biber gazı ve tazyikli su sıktı. İki gün içinde hükümet tarafından el konulan ve hükümeti eleştiren bir gazete olarak bilinen Zaman, New York Times’ın tarif ettiği gibi Erdoğan yanlısı bir propaganda yayını yaptı. Bu eylemler daha fazla izole edilemez. Hükümet son yıllarda basın özgürlüğüne baskıları genişletti. Ayrıca keyfi olarak gözaltına alınan ve bir yıldan fazla süredir yargılanmayan düzinelerce gazeteci hapis yatıyor” ifadelerine yer verildi.

OPC Başkanı Marcus Mabry tarafından kaleme alınan mektupta, medyaya yönelik yapılan terör suçlamalarının temelsiz olduğuna dikkat çekildi. Mektupta, “Türk yetkililerin, temelsiz terör suçlamaları, Türk kamuoyunu ve dünyayı bilgilendirmekte kritik bir rol oynayan gazeteci ve medya kuruluşlarına karşı bu siyasi güdümlü eylemleri yükseltmesi bizi paniğe sevk etti. Türk hükümetinin basın özgürlüğünü bastırmak için giderek artan sahte terör iddialarına artık bakılamaz” denildi.

Basın özgürlüğüne karşı atılmış adımlara karşı Erdoğan’a seslenen Amerikan basın kuruluşu mektubunda “Sayın Cumhurbaşkanı, bu ihlallere karşı harekete geçmeye ve basın özgürlüğü için hükümetin kararlılığını takdir etmeye çağırıyoruz. 6 Mart’ta Başbakan Ahmet Davutoğlu, Zaman’a el konulmasında ve IMC TV’nin yayının durdurulmasında hükümetin bir ilgisi olmadığını, mahkeme tarafından bağımsız bir şekilde alınmış kararlar olduğunu söyledi. Ama başbakanın iddiaları gerçek değil. Yanlış bilgi vermek Türkiye’ye yönelik suçlamaları destekliyor. Savcıların kararları politik çıkarlara bariz bir şekilde hizmet ediyor. Sizin hükümetiniz bağımsız medyayı ortadan kaldırmak için yaptığı girişimler ülkenin karanlık dönemlerini anımsatıyor. Hükümetinize karşı yükselen uluslararası seslere Overseas Amerikan Kulübü’de dahil” ifadeleri kullanıldı.

İmza kampanyasına destek vermek isteyenler aşağıdaki siteyi ziyaret edebilir.

https://www.change.org/p/recep-tayyip-erdoğan-release-turkish-journalists-and-end-authoritarian-crackdown-on-turkish-media

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.