AİHM, ‘ByLock’la ilgili 1.000 başvuruyu daha AKP hükümetine tebliğ etti!

AİHM, ‘ByLock’la ilgili 1.000 başvuruyu daha AKP hükümetine tebliğ etti!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, ‘Yüksel Yalçınkaya’ kararına benzer nitelikteki tam 1.000 başvuruyu daha AKP hükümetine tebliğ ettiğini açıkladı. AİHM’nin sosyal medya hesabından konuyla ilgili yapılan paylaşımda, “Avrupa Mahkemesi, Yüksel Yalçınkaya v. Türkiye kararının devamı olarak ByLock mesajlaşma uygulamasının kullanımına dayalı mahkûmiyet kararlarına ilişkin 1000 başvuruyu Türk Hükümetine bildirdi.” denildi. Basın açıklamasında hükümetten görüş bile istenmediğinin aktarılması dikkat çekti.

  • Yüksel Yalçınkaya kararında, benzer durumda mahkemenin önünde 8 bin 500 derdest dosya olduğu hatırlatılmış ve AKP rejimi ‘hukuku uygulamaya’ ve mahkemenin kararının gereğini yapmaya çağrılmıştı. AİHM, 26 Eylül’de açıkladığı Yalçınkaya kararında Türkiye’deki yargılamalarda ‘suç uydurulduğunu’, ‘varsayımlarla’ insanların ‘terör’den mahkum edildiğini aktarmış ve Türkiye’deki yargıya ‘kanunsuz suç ve ceza olmaz’ ilkesi hatırlatılmıştı.

İnsan hakları hukukçusu avukat Rümeysa Budak, “AİHM tarafından yayınlanan basın açıklamasında ise 1000 başvurunun Hükümet’e tebliğ edildiği belirtilmiş. Mahkeme ayrıca bu başvurular için tarafların başvuruya dair gözlemlerini sunmasına gerek olmadığını, Hükümet’in gerekli görmesi halinde gözlemlerini sunabileceğini belirtmiş.” ifadelerini kullandı.

Rümeysa Budak, daha önceki paylaşımında, “Yalçınkaya Büyük Daire kararıyla benzer nitelikteki silahlı terör örgütü üyeliği yargılamalarına dair 800 başvuru Türk hükümetine savunma için tebliğ edildi.” yazmıştı. 

Hükümetten görüş bile istenmiyor!

Hakan Kaplankaya ise şu değerlendirmede bulundu: “Geçenlerde tahmin ettiğimiz üzere Yalçınkaya benzeri dosyalar incelenmeye başladı. Hükümete 3 Haziran’a kadar süre verilerek 1000 başvuru komünike edildi. Hükümetin süre uzatımı talebinde bulunması şaşırtıcı olmaz. AİHM inceleme usulünde değişiklik yapmış. Daha önce tutukluluk başvuruları için başvuruculardan görüş istemeyen AİHM, bu defa Hükümetten dahi görüş istememiş. Yalçınkaya kararı net, benzer başvurularda süreci uzatmak istemiyor AİHM. İlginç bir husus da şu, tazminat talebinde dahi bulunmanıza gerek yok diyor AİHM. Dolayısıyla Mahkeme Yalçınkaya’da olduğu gibi bu davalarda manevi tazminat vermeyecek. Yargılama masraflarına dair ise dava başı 1000 euro gibi ortak bir rakam verebileceğini tahmin ediyorum. Hayırlı olsun!”

Başvurular kısa sürede sonuçlandırılacak

İnsan hakları hukukçusu Dr. Gökhan Güneş ise kararı şöyle yorumladı: “AİHM Yalçınkaya kararının devam olarak beş ayrı grup altında toplam 1000 başvuruyu Türk Hükümetine tebliğ ettiğini duyurdu. AİHM Yalçınkaya kararında, Sözleşmenin 6 ve 7. madde şikayetlerini içeren 8.000 den fazla derdest başvuru olduğunu ve 100.000 den fazla başvurunun da gelmesinin beklendiğini belirtmişti. İlerleyen haftalarda kalan başvuruların da benzer usulde Hükümete tebliğ edilmesi beklenmektedir. Yerleşik Yalçınkaya kararını emsal gösteren AİHM, taraflara soru yöneltmediği gibi taraflardan savunma yapmalarını da beklememektedir. Bu da AİHM’in söz konusu başvuruları kısa sürede sonuçlandırarak Yalçınkaya doğrultusunda ihlal vereceğinin açık bir göstergesidir. AİHM bu şekilde, iç hukukta haklarında kesin hüküm bulunan ve yeniden yargılama yoluyla mağduriyetleri giderilemeyen binlerce kişinin yeniden yargılanmasının yolunu açmış olacaktır. Zira verilecek bu yeni bireysel ihlal kararları sonrası o dosyalarda artık yeniden yargılama yapılması CMK’nın 311. maddesi gereğince kanuni zorunluluktur.”

“Sizin bu ülkeye verdiğiniz zararı işgal kuvvetleri bile vermemiştir!”

Avukat Gizay Dulkadir ise şu paylaşımda bulundu: “15 Temmuz yargılamalarına ilişkin birkaç gün önce e-comms üzerinden tarafımıza açılan dosyalar hükümete tebliğ edildi, bilgilendirme mailleri de yollanmış. Tam 1000 başvurucu hakkında karar verilecek. 1000 kişi hakkında hak ihlali kararı çıkması bekleniyor buna rağmen AİHM kararlarını uygulamamakta direnen bir zihniyet var. Onların anlayacağı dilden söyleyeyim; sizin bu ülkeye verdiğiniz zararı işgal kuvvetleri bile vermemiştir.”

KHK’lı hakim Karanfil: Benzer 100 bine yakın dosya var!

KHK’lı hakim Kemal Karanfil ise şunları yazdı: “AİHM TARİHİNDE İLK! 1000 KİŞİLİK İHLAL KARARI GELİYOR!!! Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bugün yayınladığı duyuruda; 26 Eylül 2023 tarihinde Türkiye aleyhine verdiği Yüksel Yalçınkaya kararında vurgulanan, Bylock kullandıkları iddiasıyla Türkiye (aslında AKP ve Perinçek etkisindeki) mahkemeleri tarafından ceza verilen 1000 kişinin başvurusu ile ilgili Türk makamlarına savunma için süre verdi. Bu konuda ihlal kararı verilme ihtimali %99,99. Zira AİHM, Yüksel Yalçınkaya kararında, bu sorunun sistematik olduğunu, kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesinin ihlal edildiğini, önünde benzer şekilde 8000 başvurunun olduğu, TR de de buna benzer 100 bine yakın davanın olduğu uyarısında bulunmuştu!”

Sınır Aşan Hukukçular Derneği’nin (CBJ) paylaşımı ise şöyle: