ABD de Patriotlarını çekiyor

ABD de Patriotlarını çekiyor

Suriye’nin muhtemel hava saldırılarına karşı Türkiye’yi korumak için NATO tarafından 2013 yılında konuşlandırılan Patriot savunma sistemlerini, Almanya’nın ardından ABD de çekeceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı’nın dün açıkladığı ABD-Türkiye ortak hükümet bildirisinde, Gaziantep’te konuşlu Patriot hava ve füze savunma birliklerinin ekim ayında sona erecek görev süresinin uzatılmayacağının Türk hükümetine iletildiği ifade edildi. Açıklamada, kararın, diğer müttefik ülkelerle de istişare edilerek alındığı kaydedildi. Kararın gerekçesi olarak ise ‘Amerikan füze savunma kuvvetinin, evrilmekte olan küresel tehditleri göğüsleyebilmeye ve Türkiye dahil müttefik ve ortakları koruyabilmeye ehil kalabilmesini temininin’ amaçlandığı belirtildi. Önceki gün de Almanya, Kahramanmaraş’ta konuşlandırdığı Patriot savunma sistemlerini ve burada görevli 250 askerini görev süresinin sona ereceği Ocak 2016’da çekeceğini sürpriz bir şekilde erkenden duyurmuştu.

ABD-Türkiye ortak hükümet açıklamasında ayrıca ABD’nin ve NATO’nun Türkiye dahil müttefiklerin savunulmasına olan taahhütlerinin devam ettiğinin altı çizilerek “İhtiyaç olduğu takdirde, ABD, Patriot unsurlarını ve personelini bir hafta içinde Türkiye’ye geri getirmeye hazırdır.” denildi. Doğu Akdeniz’deki ABD donanmasına bağlı çok-rollü ‘Aegis’ gemilerinin de daimi mevcudiyetini sürdüreceği ve bu gemilerin ‘Türkiye’nin ve NATO misyonlarının savunmalarını destekleyecek bir dizi yeteneğe’ sahip olduğu kaydedildi. Türkiye’nin muhtemel Suriye hava saldırılarına karşı savunma talebi üzerine 2013 yılı başında ABD, Hollanda ve Almanya sırasıyla Gaziantep, Adana ve Kahramanmaraş’a ikişer Patriot füze bataryası konuşlandırmıştı. Hollanda, geçen yıl aralık ayında artan maliyeti gerekçe göstererek bataryalarını çekmiş, görevi İspanya devralmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.