Obama, İsrail Başbakanı ile görüştü

Obama, İsrail Başbakanı ile görüştü

ABD Başkanı Barack Obama, P5+1 ülkeleri ile İran arasında kabul edilen nükleer anlaşmaya  sert tepki gösteren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Obama görüşmede, anlaşmanın İran’ın nükleer silah elde etmesinin önüne geçtiğini vurguladı. İsrail’in güvenliğine dair ABD yönetiminin güçlü taahhüdünün altını çizen Obama, anlaşmanın İran’ın nükleer silaha sahip olabileceği yönündeki kaygıların önüne geçeceğini ve bu yönüyle ABD ve İsrail’in menfaatine olduğunu dile getirdi.

Anlaşmanın İran’ın terörizme destek vermesi ve İsrail’e yönelik tehditleri ile ilgili kaygılarını gidermediğini kaydeden Obama, Savunma Bakanı Ashton Carter’ın gelecek hafta İsrail’e bir ziyarette bulunacağına hatırlattı. Obama ziyaretin, iki ülke arasında güvenlik alanındaki yakın işbirliğinin devamı konusunda fırsatlar sunduğunu belirtti.

BATILI LİDELERLE DE GÖRÜŞTÜ

Obama, İran ile varılan anlaşmayı Batılı liderler il değerlendirdi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Başkan Obama’nın, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile telefonda görüştüğü ifade edildi.

Obama görüşmede müzakerelere katkılarından dolayı liderlere teşekkür etti. Liderler anlaşmanın nükleer bomba elde edilebilecek potansiyel tüm yollarını kapaması yoluyla İran’ın nükleer silah elde etmesinin önüne geçeceği konusunda fikir birliğine vardı. Bu yönde yakın işbirliğinin sürdürülmesi taahhüdünde bulundular.

Obama, Yunanistan ile kreditörler arasında yapılan anlaşmadan duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. Yunanistan’ın tekrar büyümeye geçmesi ve istikrara kavuşması yolunda bu anlaşmanın önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.