2015 Temmuz’u kaydedilen en sıcak ay oldu

2015 Temmuz’u kaydedilen en sıcak ay oldu

Geçen Temmuz ayının bugüne kadar kaydedilmiş en sıcak ay olduğu açıklandı.

Sıcakların kayıt edildiği tarihten bugüne kadar 2015 Temmuz’unun yeryüzünde görülen en sıcak ay olduğunu açıklayan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), bunun rekor olduğunu dile getirdi.  

NOAA rekor sıcaklığın yalnızca ABD değil tüm Dünya yaşandığını bildirdi. Kurum bu yılın ilk yedi ayının da yine kaydedilen en sıcak dönem olduğuna işaret etti.  Kurum, bugüne kadar elde edilen son veriler ışığında 2015 yılının da görülen en sıcak yıl olabileceğini ileri sürdü. 

NOAA gibi rekor sıcaklıkla ilgili NASA ve Japon Meteoroloji Kurumu’nun da aynı verileri elde ettikleri görüldü.

Perşembe günü açıklanan rapor için NOAA iklim uzmanı Jake Crouch “Biz bunun böyle olacağını öngörüyorduk ve veriler bizi teyit etti. Dünya ısınıyor, sıcaklar da artmaya devam ediyor” diye konuştu.

NOAA, sıcaklık kayıtlarının 1880 yılından itibaren kayıt altına alınmaya başladığını ancak geçen Temmuz ayının Dünya yüzünde son 4 bin yılda görülmüş en sıcak ay olabileceğini tahmin ettiklerini söyledi. İklim uzmanları NOAA verilerinin geçen ayın dünya Tunç Çağı’ndan bu zamana gördüğü en sıcak ay olabileceğini  dile getiriyor.

BU KIŞ EL NİNO’NUN VURMA İHTİMALİ YÜZDE 90

1997 yılında El Nino’nun sert geçmesi nedeniyle (El Nino; Güney salınımları, küresel bir okyanus-atmosfer olayıdır. Noel döneminde etkili olur) California eyaletinde çamur kaymalarına, Avustralya’da çıkan yangınlara neden olduğu ileri sürülmüştü. Uzmanlar, El Nino’nun bu sene 1997 yılından daha sert geçebileceği konusunda uyarıyor.

NOAA, El Nino’nun Kuzey Yarımküre’de 2015-16 kış mevsiminde görülme ihtimali yüzde 90 ve bunun erken ilkbahar dönemine kadar sürme olasılığını da yüzde 85 olarak açıkladı. 

GEÇTİĞİMİZ AY KÜRESEL SICAKLIK 1.46 FAHRENHEİT YÜKSELDİ

NOAA verilerine göre Temmuz ayı içinde ortalama küresel sıcaklık 1.46 fahrenheit artış göstererek 20.ci yüzyıl ortalamasının üstünde görüldü. NOAA’ın ölçümlerinin kara ve okyanus sıcaklıklarını kapsadığı aktarıldı. Buna göre küresel arazi sıcaklığı Temmuz ayında ortalamadan 1.73 fahrenheit daha yüksek olarak kaydedildi.

Yine deniz, okyanuslarda sıcaklar ise geçtiğimiz ay ortalamanın 1.35 fahrenheit üzerinde olduğu belirlendi. Geçen ay sularda artan sıcaklığın bugüne kadar hiç görülmüş derecede olduğu belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.