TUSKON VE TAA’dan dev kongre öncesi basın toplantısı

TUSKON VE TAA’dan dev kongre öncesi basın toplantısı

Başkent Washington’da bu akşam başlayacak Türk Amerikan Kongresi öncesi programın organizatörleri Türkiye İş adamları ve Sanayiciler Federasyonu (TUSKON) Başkanı Rıza Nur Meral ve Türk Amerikan Birliği (TAA) Başkanı Faruk Taban ortak bir basın toplantısı düzenledi. Kongrenin yapılacağı JW Marriott Hotel’de gerçekleşen toplantıda programın amacı ile Türk dünyası ve ABD ilişkileri açısından önemi anlatıldı.

Toplantıda ilk sözü alan TAA Başkanı Faruk Taban, Türk Amerikan Kongresi’nin kendi alanında ABD’deki en büyük Türk organizasyonu olduğuna dikkat çekti. Geçmişte düzenlenen kongrelerde memnuniyet verici geri dönüşler aldıklarını ifade eden Taban, “Bu yıl üçüncü kez bir Kongre düzenliyoruz. Geçmiştekilere göre çıtayı biraz daha arttırdık. Bunda da başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Katılan isimlerden de bunu görebilirsiniz. Bu yılki kongrenin geçtiğimiz yıllara göre çok daha fazla ses getireceğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kongrenin bu yılki temasını ‘enerji, ticaret ve gelişim’ olarak seçtiklerini ifade eden Taban, Türki Cumhuriyetler ve ABD arasında özellikle enerji konusunda ilişkilerin arttırılmasını hedeflediklerini söyledi. ABD’nin Orta Asya’daki enerji kaynaklarıyla yakından ilgilendiğini hatırlatan Taban, “ABD’nin yanında Rusya ve Çin de bölgedeki enerji kaynaklarına yakından ilgi gösteriyor. Biz de bu bağlamda nasıl bir çalışma yapabileceğinin tartışılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral ise düzenlenen kongrenin temelinde aylar süren bire bir ilişkilere dayalı çabaların olduğunu söyledi. TUSKON olarak Türkiye’de yapılmayanları yapmaya çalıştıklarını belirten Meral, “Yaptığımız her çalışmanın Türkiye’ye bir katma değer olmasını amaçlıyoruz. Amerika dünya ekonomisinin çeyreğini oluşturuyor. Biz ise henüz burada istediğimiz noktada değiliz. Bu sebepten Amerika’da gerçekleştirilen bu tür çalışmalara özel önem veriyoruz.” şeklinde konuştu.

Mevcut organizasyonun daha önce olduğu gibi yine Türkiye’nin adını daha iyi duyuracağına inandıklarını ifade eden Meral, “Kongrenin karşılıklı etkileşim ortamı sağlayarak her sene sorun olan ve 2015 yılında daha da sorun olabilecek Ermeni meselesinin çözümüne de katkı sağlayacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

TUKSON’un ABD ve Türkiye arasındaki ilişkilerin artırılması adına gösterdiği çabalardan da bahseden Meral, geçtiğimiz yıl 23 grup halinde 400’den fazla üye iş adamını ABD’nin 20 farklı eyaletine gönderdiklerini söyledi.

Türk Amerikan Kongre’si bu yıl üçüncü kez düzenleniyor. Kongre kapsamında her yıl uzman konuşmacıların katıldığı oturumlar, resepsiyonlar ve çeşitli programlar düzenlenerek Türki Cumhuriyetler ve ABD arasında etkileşimin artırılması hedefleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.