Türkçe sevdalıları New York’ta salonlara sığmadı

Türkçe sevdalıları New York’ta salonlara sığmadı

Kuzeydoğu Amerika 5.ci Türkçe Olimpiyat ödül töreni New York’ta büyük çoşku ile gerçekleştirildi. Hınça hınç salonun dolması ile dışarıda kalan yüzlerce insanın katılmaya çalıştığı Türkçe Olimpiyatı, bir kez daha Türkçe’nin sevdalılarını buluşturdu.

New York’taki Manhattan Center (Merkez) isimli gösteri merkezinde yapılan programda Türkçe şarkı, ana dilde şiir, şiir, kompozisyon, İngilizce, İspanyolca, Çince şarkı dalları ile folk danslarında ilk üçe giren öğrencilere ödülleri verildi. Kuzeydoğu Amerika’daki 6 eyalette bulunan 40 okuldan 1000’e yakın öğrenci arasında yapılan elemeler sonunda 8 dalda dereceye giren öğrenciler Türkiye’ye gitmeden önce yeteneklerini birkez daha gösterdiler.  

 MG 3628
Kuzeydoğu Amerika 5.ci Türkçe Olimpiyat ödül töreni Folk dansları dalında birinciliği Paterson Charter (İşletmesi eğitim gönüllülerince yapılan ancak masrafları devlet tarafından karşılanan orta ve lise düzeyinde öğrenim imkanı veren okul) ile paylaşan Bosna Sedef folkler dans ekibinin gösterisi ile başladı. Türk Kültür Merkezi New York tarafından organize edilen etkinlikte katılımcılar zaman zaman duygulu anlar yaşarken Karadeniz havalarıyla da çoştu.

New York Türk Kültür Merkezleri Başkanı Zafer Akın’ın açılış konuşması yaptığı programda Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz’in sözleri salondan büyük alkış aldı. Amerika ve Türkiye’nin en güzel, en zengin yönlerinin ‘‘farklılıkları bir arada yaşatma’’ olduğuna işaret eden Markowitz, ‘‘Bugün burada onca Amerikalı öğrencilerin nasıl Türkçe öğrenip konuştuklarını ve Türkiye’yi nasıl anlayabilme seviyelerine geldiklerine tanıklık edeceğiz’’ dedi.

Türkiye’nin dünya barışına nasıl katkı yaptığını bu etkinlik ile bir kez daha ortaya konduğuna dikkat çeken Türk dostu Markowitz, ‘‘Tartışmasız bir şekilde Türkiye her geçen gün küresel alanda daha etkin rol oynuyor. Ve ekonomi alanında da Türkiye çok iyi yol alıyor’’ şeklinde konuştu.

İstanbul’u ziyaret edecek Amerikalı öğrencilere de küçük bir hatırlatma da bulunan Markowitz, ‘‘Unutmayın İstanbul’un Avrupa yakası Manhattan Asya yakası ise Brooklyn’dir’’ dedi.  MG 3820

Belediye Başkanı konuşmasında son olarak New York’ta  Türk Kültür Merkezleri olmasının kendileri için büyük kazanç olduğunu ifade ederken öğrencilerin de Türkçe öğrenmelerinin ne denli değerli bir kazanım olduğunu ifade etti. Türk dili, ananelerini öğrenen Amerikalı öğrencilere kısa bir nasihatta bulunan Markowitz, ‘‘Sizler dünyanın en misafirperver insanlarının değerlerini öğreniyorsunuz. Ben şunu söylemek isterim ki, 5.ci Türkçe Olimpiyat ödül töreni hepimiz için kutlanack birgün’’ derken sözlerini ‘‘Ne mutlu Türküm diyene’’ ifadeleri ile tamamladı.

Organize heyeti tarfından bu sene ‘‘Çeşitlilik (kültürel)’’ dalında ödüle layık görülen New York federal milletvekili Yvette Clarke, kendisinin de bir göçmen ailesinin çocuğu olduğunu söyledi. Amerikan rüyasını bu ülkedeki farklılıkların olası kıldığını aktaran Clarke, kendisinin de geldiği kökenin annanelerini, değerlerini bilip yaşadığını vurguladı.

Amerika’da Hristiyan, Yahudi, İslami değerlerin, göçmen olan veya olmayanlar gerçeğinin politik çıkarlar uğruna görmezden gelinemyeceğini belirten Clarke, salonu dolduranlara ‘‘Bu farklılıkların birlikte yaşaması için hep birlikte çalışmalıyız. Sesimizi birlikte yükseltmeliyiz ki bu değerler politik çıkarlara feda edilmesin’’ dedi.

 MG 3717
EN DİKKAT ÇEKEN PERFORMANSLAR

Paul Eluard’un meşhur şiiri ve Zülfü Livaneli’nin besteleyip söylediği ‘‘Ey Özgürlük’’ şarkısı 10 farklı dilde söyledi. Video ile katılımcılara izletilen ve dünya genelindeki Türk okullarında öğrenim gören öğrenciler tarafından söylenen ‘‘Ey Özgürlük’’ şarkısı salondan büyük alkış aldı.

Salondan büyük alkış alan bir başka gösteri ise Karadeniz şarkılarını söyleyen ortaokul talebelerinin performansları oldu. Siyahi, İspanyol, Amerikalı ve Türk öğrencilerden oluşan müzik topluluğunun Karadeniz şivesi ile bu yöreye ait şarkıları ritmik bir şekilde söylemeleri büyük beğeni toplandı.

Programda ilgi çeken bir başka performans da Fethullah Gülen Hocaefendi’nin şiiri ile Jaz müziğinin gelmiş geçmiş en büyük seslerinden olan Louis Amstrong’un en ünlü şarkısı ‘‘whata wonderful world’’ (ne güzel bir dünya) eserlerinin birlikte sunulması oldu. İki ortaokul öğrencisi tarafından ortaklaşa sunulan eserler bir kız öğrenci ile siyahi bir çocuk tarafından icra edildi.

Programda katılımcıları en çok neşelendiren ise 9 yaşındaki Amity School öğrencisinin Amerikan halk müziğinin en tanınan şarkılarından olan ‘‘Bu toprak bizim’’ şarkısını söylemesi oldu. Sempatik hareketleri, kovboy şapka ve çizmesi ile dans etmesi salondaki izleyicilere keyifli anlar yaşattı.  MG 3762

Sahnede en dikkat çeken görüntülerden birisi de yine Afrika’dan Asya’ya, Latin Amerika’dan Avrupaya kadar farklı etnik kökenden gelen öğrencilerin Anadolu’nun kültürel zenginliklerinden olan halk oyunlarını icra etmeleri oldu.

Üç bine yakın davetlinin doldurduğu salonda birçok katılımcı ayakta programı izlemek zorunda kalırken yer darlığı nedeniyle yüzlerce insanda dışarıda kaldı.

ÖDÜL ALANLAR VE DALLARI

Şarkı dalında Khatijah Nunez, ‘‘Duydum ki Unutmuşsun Gözlerimin Rengini’’ eseri ile birinci gelirken, ikinciliği ‘‘Dön Gel Birtanem’’ adlı türkü ile Dafne Javies elde etti. Ayn dalda üçüncülük ‘‘Gamsız Hayat’’ parçası ile Taylor Dunn’un oldu.

Ana dilde şiir dalında Nalan Yılmaz, ‘‘kırk yaşındasın’’ şiiri ile birinci geldi. Aynı kategoride ikinciliği ‘‘canım İstanbul’’ şiiri ile Safiye Taşpınar, ‘‘annem’’ ile de Tuğba Çakır üçüncü oldu.
Şiir dalında birinciliği Jeldey Reyes, ‘‘Benim adım aşk’’,  ikinciliği Davae Dukes, ‘‘sen’’, üçüncülüğü ise Amir Edris ‘‘Bir bulut olsam’’ eserleri ile elde etti.
 MG 3897

Kompozisyon dalında birinciliği Nilgün Atay, ikinciliği Zeynep Öztürk ve üçüncülüğü Betül Keskin kazandı.
Yalnızca Türkçe Olimpiyatlar’ın Amerika ayağında yapılan ve bu sene ilk olan İngilizce, Çince ile İspanyolca şarkı yarışmalarının birincileri de ödüllerini aldı. İngilizce de muhteşem sesi ile Farah Khoulani, İspanyolca da harika yorumu ile Lina Ruth Dulker ve Çince de ise Danila Berezin seslendirdikleri şarkılar ile dallarında birinci oldu.

Folkler oyununda ise birinciliği bu sene iki okulun takımı aldı. Folkler dalında birincilik bu sene Bosna Sedef folk ekibi ile Paterson Charter okulu paylaştı.

Programda dört farklı kategori de mesleklerinde başarılı olan kimselere de ödül takdimi yapıldı. Milletvekili Clark dışında kategorileri ve ödül almaya hak kazananlar şöyle; ‘‘Eğitimde Üstün Başarı’’ eyalet milletvekili Catherine Nolan’a, ‘‘Türkiye Yılı’’ CUNY (New York Şehir Üniversitesi) Queens Koleji Başkanı James Muyskens ile ‘‘Sanat ve Kültür’’ dalında Metropolitan Müzesi.  MG 3789

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.