Türk Pasaportu Brooklyn Yahudilerinden büyük ilgi gördü

Türk Pasaportu Brooklyn Yahudilerinden büyük ilgi gördü

Türkiye’nin verdiği pasaportla soykırımdan kurtulan Yahudi vatandaşların hayat hikayesini anlatan Turkish Passaport belgesel filmi New York’ta bulunan CUNY Üniversitene bağlı  Kingsborough College’da gösterime girdi.

New York Türk Kültür Merkezi (TCC) ve Kingsborough Community College yönetiminin ortaklaşa düzenlediği film gösterisine Brooklyn’de yaşayan Yahudi vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

‘Turkish Passaport’ belgeseli daha önce Harvard ve Columbia Üniversitelerinde gösterime sunduklarını ifade eden  TCC Genel Kordinatörü Murat Kaval, filme Amerikalıların çok büyük bir ilgi gösterdiklerini söyledi. Çok sayıda Yahudi vatandaşın yaşadığı bölgede filmin özellikle  seyredilmesini istediklerini belirten Kaval, birçok insanın filmdeki hikayeleri ilk defa duyduklarını söyledi. Film gösterimine katılan New York Milletvekili Steven Cymbrowitz soykırımdan etkilenmiş bir ailenin çocuğu olarak bu filmin ne anlama geldiğini çok iyi hissetiğinin dile getirdi. İnsanlığın barışa kardeşliğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Milletvekili Cymbrowitz “Filmde Türklerin yaptığı fedarkalığı gördünüz. O zaman öldürülmek istenen Yahudi vatandaşları Türk pasaportu ile kurtuluyor bu çok güzel bir dayanışma örnegidir. Bu filmin herkes tarafından seyredilmesini tavsiye ediyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.”şeklinde konuştu.film1
Bir başka katılımcı Güney ve Kuzey Amerika’dan sorumlu İsrail Turizm Ateşesi  Haim Gutin çok sayıda Yahudi ve Türk vatandaşını bir arada görmenin çok güzel bir tablo olduğunu ifade ederek katılımcıları İsrail’e davet etti.

New York konsoslolarından Muharrem Turgut ise Türk diplomatların yaptığı büyük fedakarlığa dikkat çekerek insanların birbirleri ile kuracağı diyalogun çok önemli olduğunu hattırlattı. Turgut,organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.Katılımcılar gösterinin sona ermesinin hemen ardından filmden duydukları memnuniyeti ayakta alkışlarayak göstermesi ise dikkat çekti.  

Gösteriye katılan birçok Yahudi vatandaşı zamanında İsrail vatandaşların kurtulması için büyük fedekarlık yapan Türk diplomatları saygıyla anacaklarını ifade ettiler.Turkish Passport filminden sonra İsrail ve Rus kısa filmleri gösterildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.