Türk çayını dünyaya tanıtan ABD’li yazardan ‘Selçuklu Mirası’ sunumu

Türk çayını dünyaya tanıtan ABD’li yazardan ‘Selçuklu Mirası’ sunumu

‘Bir çay daha lütfen’ (Yes, I Would Love Another Glass of Tea) kitabının yazarı Katharine Branning ‘Duvarların Şarkısı: Anadolu Selçukluları’nın Mimari Mirası’ başlıklı sergide Amerikalılara Selçuklu dönemini anlatan bir sunum yaptı. Selçuklu eserlerini insanlığa bırakılan birer armağan olarak nitelendiren Branning, “Bazı imparatorluklar fetihleriyle, bazıları ekonomisiyle, bazıları ise emperyalizm ile anılırken Selçuklu İmparatorluğu mimarisiyle tanınıyor.” dedi.

Türk Amerikan Birliği (TAA) ve Konya Selçuk Belediyesi’nin çabalarıyla başkent Washington’da düzenlenen Selçuklu sergisi Amerikalıların beğenisine sunuldu. Anadolu’da Selçuklu İmparatorluğu döneminden kalma mimari eserlerin tanıtımının yapıldığı serginin açılış sunumu yazar Katharine Branning tarafından yapıldı.

Branning2Branning sunumunda Selçuklu dönemini toplum, kültür, mimari ve inanç gibi konulardan ele aldı. Selçuklu şehirlerinde çok sayıda Ermeni, Yunanlı, Arap, Latin ve Yahudi bulunduğunu belirtti ve dönemin toplumsal yapısındaki çeşitliliğe dikkat çekti. Branning toplumun bu kozmopolit yapısını mimari başarının sırrı olarak gösterdi.

Düşünce ve felsefesiyle tüm dünyada hayranlık uyandıran Mevlana Celaleddin Rumi’nin de Selçuklu döneminde yaşadığını ifade eden Branning, bu dönemde yetişen Mevlana ve İbni Arabi gibi alimlerin İslam inancında büyük bir dönüşüm yaptıklarını da dile getirdi.

7-22 Aralık tarihleri arasında 15 gün süreyle ziyaretçilere açık olacak Selçuklu eserleri sergisi, ABD’deki ikinci kez düzenleniyor. Serginin açılışında Selçuklu döneminden günümüze kadar gelmiş Türk mutfağından örnekler de ziyaretçilere sunuldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.