Türk Amerikan Kongresi’nin açılış resepsiyonu yapıldı

Türk Amerikan Kongresi’nin açılış resepsiyonu yapıldı

Türk Amerikan Birliği (TAA) ile Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu’nun (TUSKON) ortaklaşa düzenlediği Türk Amerikan Kongresi açılış galası gerçekleştirildi.

01taa2Başkent Washington’ı ikiye bölen Potomac Nehri’nde tekne turu şeklinde düzenlenen açılış törenine ABD, Türkiye ve Türki Cumhuriyetlerden aralarında Kongre üyeleri, milletvekilleri, büyükelçiler ve belediye başkanlarının olduğu seçkin davetli grubu katıldı.

TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral ile TAA Başkanı Faruk Taban’ın açılış sunumu ile başlayan gala töreni Teksas Milletvekili Sheila Jackson Lee’nin konuşmasıyla devam etti.

Lee, konuşmasında ABD ile Türki Cumhuriyetler arasında işbirliğinin önemine değindi. Kongre’nin bu yılki teması olan enerji konusuna değinen Lee, gerçekleştirilecek enerji toplantısını ABD Kongresi Senatörleri ve Temsilciler Meclisi üyelerine tanıtacağını ifade etti. “Burada arkadaşlık elini uzatmak için bulunuyorum.” diyen Lee, “Sizinle enerji politikalarında ortak çalışmaya odaklanacağız. Bu çalışma sadece bizim ülkemizde değil tüm dünyada, bu birliğin parçası olan arkadaşlarımızla ve Türki Cumhuriyetlerde geçerli olacak.” şeklinde konuştu. Lee, ABD’nin Türki Cumhuriyetler ile olan ilişkilerinden gurur duyan birçok kongre üyesi olduğunu da sözlerine ekledi.

01taaGecede söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, iletişimin gelişmesi ile gittikçe küçülen dünyada artan bir rekabetin söz konusu olduğunu söyledi. Mevcut rekabet ortamında Türki Cumhuriyetlerdeki dostlarımızla dünyanın bir çok bölgesinde dayanışma içinde hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapan Tezcan, “Rekabetin arttığı dünyada dayanışmanın önemi her geçen gün daha da artıyor. Gücümüzün farkına vararak daha fazla dayanışma içerisinde olmak zorundayız.” şeklinde konuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar ABD’nin başkentinde seçkin davetlilerden oluşan grup ile bir araya geliyor olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. TAA’nın şu ana kadar yaptıkları ile başarısını kanıtladığını belirten Çonkar, düzenlecek kongrede Türk dünyası ve ABD ilişkileri hakkında çok önemli konuların tartışılacağını ve bu tartışmalar sayesinde bu ülkeler arasındaki ilişkinin daha da güçleneceğini söyledi.

01taa4Alabama Milletvekili Mo Brooks ise Türkiye’ye yaptığı ziyaret ile düşüncelerinin olumlu yönde değiştiğini ifade etti. “Türkiye’de olmak bana çok şey kazandırdı.” diyen Brooks, Türkiye seyahati sayesinde Türkiye’yi ve Türk insanını daha iyi anlama fırsatı bulduğunu belirtti.

Brooks, Türkiye ve ABD arasında ticaret ilişkileri kadar Ortadoğu’da barışın sağlanması adına da ortak çaba sarfedilmesi gerektiğini vurguladı.

TÜRKİ CUMHURİYETLERİN BÜYÜKELÇİLERİ HAZIR BULUNDU

Organizasyonda Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgısiztan’ın Washington Büyükelçileri de birer konuşma yaptı. İlk konuşmayı yapan Türkiye Büyükelçisi Namık Tan, ABD’nin çeşitliliğin gücünü temsil ettiğini ifade etti. Türkiye’nin bölgesinde bir güç olmak için ABD ile yapacağı daha çok şey olduğunun altını çizen Tan, “Bu ilişki zaruri. Türkiye ABD için ve ABD Türkiye için vazgeçilemez. Bu ilişki istikrar, barış ve bölgemizdeki sükunet için önemli.” şeklinde konuştu.

01taa1Merkezi Washington’da bulunan TAA’nın çalışmalarından övgüyle bahseden Tan, “TAA, Türki Cumhuriyetler arasındaki en önemli, seçkin ve prestijli sivil kuruluş. Sadece 3 yıl önce çok enerjik bir grup ile kuruldular. Bu büyük ülkede toplumun her kesimine başarıyla ulaştılar.” ifadelerini kullandı.

Yapılan çalışmalarda gösterilen fedakarlığa da vurgu yapan Büyükelçi Tan, “Biz yaptığımız işlerden dolayı para alıyoruz. Ama burada birçok TAA çalışanı ve üyesi şu ana kadar yaptıkları çalışmaları herhangi bir ücret almadan karşılıksız yapıyor.” dedi.

Azerbaycan Büyükelçisi Elin Süleymanov, Kazakistan Büyükelçisi Kairat Umarov, Kırgısiztan Büyükelçisi Muktar Djumaliev ise yaptıkları konuşmalarda düzenlenen programdan dolayı büyük memnuniyet duyduklarını ve Türk Cumhuriyetlerinin ortak hareket etmesinin zamanı geldiğini vurguladı.

“ATATÜRK’ÜN HAYALİ GERÇEK OLUYOR”

01taa3Programın sonlarına doğru söz alan Kırgısiztan Yüksek Şurası Dış ilişkiler Komitesi Başkanı Kanybek Imanaliyev Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Türki milletleri biraraya getirme ve birlikte ortak hareket etmenin hayalini kurduğunu ifade etti. Yapılan çalışmaları umut verici gören Imanaliyev, “O günler geliyor.” şeklinde konuştu.

Resepsiyona aralarında Türkiye’den 30 kişilik milletvekili ve belediye başkanının olduğu 400 kişilik davetli katıldı. Türki Cumhuriyetlerden ve ABD’den pek çok hükümet temsilcisi ve iş adamı hazır bulundu.

 

 

 

01taa1

 

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.