Teksas’ın başkentinde geniş katılımlı Türk festivali

Teksas’ın başkentinde geniş katılımlı Türk festivali

Teksas’ın başkenti Austin’de organize edilen en kalabalık Türk festivali, “12. Gıda ve Hediyelik Eşya Şenliği” Raindrop Kültür Merkezi önündeki meydanda gerçekleştirildi.

Yer yer yağan ve öğleden sonra bir ara şiddetlenen yağmura rağmen festivale katılım yüksekti. Sabah 10’dan akşam 7’ye kadar yaklaşık 5 bin misafir ağırlandı. Anadolu müzikleri ve mutfak kültür zenginliği Teksas’ın başkentine taşıyan Raindrop Yönetimi ve gönüllüleri festival alanındaki stantları bir gece önceden kurdular.

Sosyal medya, afiş, poster, levha ve el broşürleriyle bütün şehre ulaşan gönüllüler festival günü dahi yağmur dolayısıyla tereddüt yaşayabilecek Amerikalı dostlarına, “Özlediğiniz lezzetleri tatmak ve müzikleri dinlemek için hala şansınız var! Burada ortam harika! Sizi ağırlamak için heyecan duyuyoruz…” şeklindeki sıcak mesajlar atarak buyurun dediler.

teksas2

Festivali Raindrop ile birlikte organize eden RAWA (Raindrop Hanımlar Vakfı) yetkilisi bir bayan, “Yaklaşık 60 ev hanımı ve çalışan ablamız üniversiteli, liseli 20’ye yakın kızımız, yerli ve farklı ülke kökenli bir çok gönüllü dostumuz katkıda bulundular. Hazırlıklarımız bir ay öncesinden başladı. El emeği, göz ürünü ürünleri ve yemekleri hep birlikte Kültür Merkezi’mizde biraraya gelerek hazırladık. Mantı, baklava, sarma, pide, lahmacunlar hep birlikte şenlik havasında yapıldı… İşin ucundan tutan herkese çok teşekkür ediyoruz.”

Gönüllüler gözlemesinden içli köftesine, kalem (sigara) böreğinden mantısına, yaprak sarmasından, simidine, el yapımı reçel ve turşusundan, yaş pasta, baklava ve şöbiyetine kadar yaklaşık 30 çeşit ev yapımı ürün hazırladılar.

Festivali’nin sunucusu Rocko Stedy Narvios, Nisan 2016’da Houston’da yapılan IFLC USAtx Programı’nı da sunmuştu. Rocko sahnede dünya çocuklarıyla birlikte söylediği kendi eseri “Sevginin Dili”ni Austin’de de söyledi.

Festivalde ayrıca canlı Türk müzikleri de icra edildi. Onur Güldalı bağlaması ve Tolga Güner de gitarıyla seyircilere coşkulu anlar yaşattı.
Sahnede Amerikalı öğrencilerden oluşan folklör grupları Burdur yöresi, Balkan havaları, Damat halayı, Amerikan Hispanik dansı oynadılar.
Türkçe şarkı ve türkü söyleyen Amerikalı öğrenciler yoğun alkış aldı.

teksas1Festival için Twitter’da #TurkishfestATX adıyla etiket açıldı.
Bir gönüllünün hava durumuyla ilgili sözleri dikkat çekti:
“Festival esnasında ve sonrasında siz de hissetmişsinizdir; hava yağmurlu olmasına rağmen gün boyu sabah erkenden akşama kadar orada olan dostlarımızın gülümsemesi ve mutluluğundan beklenilen memnuniyeti Allahın izni ile yakaladığımızı düşünüyorum.”

Daha önce Türkiye gezisine katılan Amerikalıların festivale dostlarıyla birlikte geldikleri gözlendi. Onlardan Mathilde Flores,  “Türkiye gezimizde yaşadığımız o güzellikleri, hatıraları bu şenlikte tekrar canlandırma fırsatı yakaladık. Kapalı çarşıda, Ankara’da, İzmir’de, Konya’da, Kayseri’de yaptığımız alışverişler kadar olmasa da burada da hatırı sayılır alışveriş yaptık. Harika Türk yemekleri ile doyduk, özlediğimiz melodileri dinledik.”teksas3

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.