“TAA, yalnız Türkiye’nin değil, tüm Türk dünyasının ABD ile ilişkilerini geliştiriyor”

“TAA, yalnız Türkiye’nin değil, tüm Türk dünyasının ABD ile ilişkilerini geliştiriyor”

Güney ve Orta Asya’dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Blake, Türki Amerikan Birliği’nin (TAA) sadece Türkiye’nin değil, tüm Türk dünyasının ABD ile ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu söyledi.  

01lunchTAA ile Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu (TUSKON) tarafından ortaklaşa düzenlenen Türk Amerikan Kongresi’nin öğle yemeğinde konuşan Blake, Türki cumhuriyetler arasında alt yapının gelişmesi gerektiğini ifade etti. Son 4 senedir Dışişleri Bakanlığı’nda Türkiye’den sorumlu olmanın ayrıcalığını taşıdığını söyleyen Blake, bölgede istikrarın korunabilmesi için insan hakları, yolsuzlukla mücadele ve hukuk sistemini güçlendirilmesine dikkat çekti. Blake, bölge için umutlu olduğunu ve bu tür organizasyonların global dünyaya katkısının büyük olduğunu ifade etti.  

Mississippi Senatörü Roger Wicker ise 7 ayrı Türki ülkenin organizasyona dahil olmasının heyecan verici olduğunu belirtti. ABD ile Türki Cumhriyetlerini arasında 20 yıllık bir dostluğun bulunduğunu hatırlatan Wicker, ulusal güvenlik, ekonomi ve demokratikleşme reformları konusunda Türki cumhuriyetlerle birlikte çalıştıklarını anlattı. Wicker, “Bu ilişkilere çok önem veriyoruz. Soğuk savaş sonrası tüm dünyada demokratikleşmeden ümitliyiz. Bu gibi etkinlikler, bu süreçte önemli rol oynuyor. O yüzden TAA’ye teşekkür ederim.” diye konuştu.

01lunch1Faaliyetlerinden dolayı TAA’yı kutlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erden “Bu birlik, sadece ABD- Türkiye arasında değil. Diğer tüm Türki Cumhuriyetlerle de önemli işler yapabileceğimizin bir göstergesidir.” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ise, globalleşen dünyada güçlenen ekonomisi ile önemli hale gelen Türkiye’nin aynı başarıyı demokrasi ve özgürlükler konusunda gösteremediğini dile getirdi. Türkiye’nin enerji açığına da dikkat çeken Günaydın, bu problemin üstesinden ancak Türki cumhuriyetlerle iş birliği yapılarak gelinebileceğini söyledi.

 

 

 

 

01lunch2

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.