Salt Lake City’de farklı bir kahve gecesi

Salt Lake City’de farklı bir kahve gecesi

Pacifica Enstitüsü-Utah bünyesinde üç yıldır düzenlenen ‘Coffee Night’ (Kahve Gecesi) serisinin bu seferki konuğu ünlü gazeteci ve yazar Mustafa Akyol’un eşi Riada Azimovic Akyol idi. 9 Kasım gecesi gerçekleştirilen etkinlik, Boşnak, Arnavut , Romen, Azeri, Amerikan ve Türk bayanlardan büyük gördü.

Galatasaray Üniversitesi Uluslararası ilişkiler Bölümünde doktorasına devam eden Riada Hanım yaptığı sıcak söyleşide İslam’ın dünya çapındaki imajına değindi. Dünya basınında müslünanlığın negatif haberlerle özdeşleştirilmesi, terörizmin İslamla birleştirilmesi, özellikle Suriye, Bosna ve Kosova gibi ülkelerde yaşanan olayların neticesinde, müslüman olmanın öldürmekle veya öldürülmekle eşdeğer tutulmasının çok üzücü olduğunu belirtti. Duygulu anların da yaşandığı gecede Kosova Savaşı sırasında kendisinin ve ailesinin bir Sırp tarafından son anda ölümden kurtarıldığını belirten Riada Hanım aslında olması gerekenin hepimizin farklılıklarına rağmen insanca barış ve dostluk içerisinde yaşayabilmek olduğunu belirtti. Bunun için de öncelikli olarak yapılması gerekenin hangi dinden, dilden ve kültürden gelirsek gelelim özümüze bağlı kalmak gerektiği ve İslam’ın gerçek manadaki bütünleyici, birleştirici yapısı ve ne kadar şiddetten, kinden, nefretten uzak, evrensel bir din olduğu üzerinde vurgu yaptı. Ayrıca dünyada müslüman kadın imajının da çok yanlış ve farklı algılandığının altını çizen Riada Hanım, feminizm anlayışını bir kadının ev hanımı, iş kadını, akademisyen, başı açık veya kapalı her ne istiyorsa kendi tercihine bırakılması gerektiği şeklinde yorumladı. Konuşmasının sonunda, İslam’a dair bütün bu negatif yansımaların ancak ve ancak ‘eğitimle’ aşılacağını belirten Riada Hanım, eğitimle beraber farklı dil, kültür ve anlayışların biraraya gelmesinin de önemine değindi. Bu bağlamda kendisi de ‘Dinlerarasi Dialog’ konulu bir belgesel hazırlığı içerisinde olan Riada Hanım Pacifica Enstitüsü ve onun çalışanlarını da nazara vererek bu konuda çok önemli icraatlar ortaya koyduklarını belirtti ve teşekkürlerini iletti.

Gecenin soru-cevap kısmına Mustafa Akyol da katıldı. Çok sıcak ve samimi geçen geçen gecenin ardından katılımcılar  ‘İslamda kadın ve eğitim’in önemini daha iyi anladıklarını ifade ettiler.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.