Rumi Barış ve Diyalog Ödülleri sahiplerini buldu

Rumi Barış ve Diyalog Ödülleri sahiplerini buldu

Başkent Washington’da faaliyet gösteren Rumi Forum’un bu yıl 7. kez düzenlediği Rumi Barış ve Diyalog Ödülleri sahiplerini buldu. Töreninde konuşan Rumi Forum Başkanı Emre Çelik, ödüllerin barış, diyalog, hoşgörü ve insanlığa hizmete kendini adamış kişilere verildiğini dile getirdi.

001rumiWashington’un prestijli basın derneği Ulusal Basın Kulübü’nde gerçekleşen programa 15 farklı ülkeden akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Programda konuşam Emre Çelik, Rumi Forum’un 1999 yılında topluma hizmet verme ve sosyal birleşimi geliştirmek ideali ile kurulduğunu ifade etti. Bilgisizlik ve önyargının eğitim ve diyalog yoluyla üstesinden gelinebileceğine dikkat çeken Çelik, “Rumi Forum Onursal Başkanı Fethullah Gülen dünya genelinde benzer kuruluşları demokrasi ve insan haklarına saygı gibi ortak değerleri benimseme noktasında motive ediyor.” dedi.

Programın açılış konuşmasını yapan Ulusal Basın Kulübü Başkanı Angela Greiling Keane dernek olarak çok sayıda misyona sahip olduklarını bunların Mevlana’nın savunduğu fikirler ile yakın bağlantısı olduğunu dile getirdi. Özellikle ifade özgürlüğüne büyük önem verdiklerini belirten Keane, ABD ve dünya çapında bu konuda çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Keane, hoşgörü ve diyaloğun geniş çeşitlilikte inanç ve kültürler arasında yayılmasına önem verdiklerini vurguladı.

Güney Afrika’nın Washington Büyükelçisi İbrahim Resul ise Mesnevi’yi okuduğunda hayran kaldığını ve kitabın Mevlana’nin harika bir çalışması olduğunu dile getirdi. Ödül törenden bir gün sonra başlayacak ‘Hizmet Hareketi ve Barışın İnşaası’ adlı konferansın önemine değinen Resul bu konferansın Rumi’nin ruhuyla ve Fethullah Gülen Hocaefendi’nin rehberliğiyle barışın inşaasını ele aldığını ifade etti. Rumi Forum küresel Hizmet Hareketi’nin bir parçası olduğunu dile getiren Resul hareketin Afrika kıtasındaki faaliyetlerinden övgüyle bahsetti.

Gecede Toplum Hizmetine Olağanüstü Bağlılık, Barışa Olağanüstü Bağlılık ve Eğitime Olağanüstü Bağlılık ödülleri dağıtıldı. Time Dergisinin 2012 yılında “Dünyadaki en etkili 100 kişi” arasında gösterdiği, dünyada açlığın sona erdirilmesinin adına  geri kalmış ülkelerde sağlıklı, temiz ve sürdürülebilir yemek pişirme sistemleri kuran ünlü aşçı Jose Andres, ‘Toplum Hizmetine Olağanüstü Bağlılık’, İnsan hakları konusundaki çalışmalarıyla tanınan, Lantos İnsan Hakları ve Adalet Vakfı Başkanı Annette Lantos ‘Barışa Olağanüstü Bağlılık’ ve yaşayan en önemli entellektüeller arasında gösterilen, Afrika kıtası ve İslam üzerine çalışmalar yapan Binghamton Üniversitesi Küresel ve Kültürel Çalışmalar Enstitüsü Direktörü Dr. Ali Mazrui’ye de, ‘Eğitime Olağanüstü Bağlılık’ ödülü verildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.