NY Kongresi Kur’an ile açıldı, Türk kültürü ile dolup taştı

NY Kongresi Kur’an ile açıldı, Türk kültürü ile dolup taştı

Amerika’da geleneksel hale gelen eyalet kongrelerindeki Türk günü etkinliklerine son olarak New York’ta bu yıl 7.si düzenlenen ‘‘Türk Kültür Günü’’ eklendi. New York eyaletinde bulunan Türk Kültür Merkezleri’nin (TCC) ortaklaşa düzenledikleri Türk Kültür Günü’ne 50’e yakın eyalet senatörü ile milletvekili katılırken Temsilciler Meclisi’nde okunan Kur’an-ı Kerim ile çalışmasına başladı.

Son yedi yıldır New York Kongresi Anadolu insanı ve kültürüne öylesine aşina oldu ki; yalnızca Türkiye’ye giden senatör veya milletvekilleri değil yardımcıları da Türk Kültür Günü’ne akın etti. İki ülkenin marşlarının okunmasının ardından programın yapılabilmesi için ev sahipliği görevini üstlenen toplam 28 senatör ile milletvekiline TCC yetkilileri teşekkürlerini sundu. Kongre’deki hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Partili seçilmişlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe Meclis’in hem Çoğunluk Lideri hem de Azınlık Lideri iştirak etti.  Etkinliği Türkiye’nin New York Başkonsolosu Levent Bilge de katılarak, kısa bir konuşma yaptı. Başkonsolos, kendisi ile fotoğraf çektirmek isteyen Amity School öğrencileri ile programın düzenlenmesinde emeği geçen gençler ile de fotoğraf çektirme isteklerini geri çevirmedi.

Türk Kültür Günü etkinliği çerçevesinde resim, fotoğraf, sergileri ile Ebru sanatının canlı icrası, Türk kahvesi ve lokumunun katılımcılara ikramı gibi birçok zenginlik Kongre binasına taşındı. Gelen senatör ve vekilleri karşılayan güler yüzlü görevliler, TCC’nin hazırlamış olduğu ve Türkiye’yi tanıtan broşür, katoloğ ile baklavanın bulunduğu çantaları takdim ettiler. Türk Kültür Günü’ne gelen birçok insan Türk mutfağından eşsiz tadları tatma imkanı bulan onlarca senatör ile milletvekili de kürsüye gelerek Türkiye hakkında görüşlerini katılımcılarla paylaştı.  MG 4525

‘‘YAHUDİLER TÜRK PASAPORTU İLE HAYATTA KALDI’’

Görüş ve fikirlerini paylaşanlar arasında vekil Joseph S. Saladino’nun sözleri ilgi çekici nitelikteydi. Saladino, Meclis’in öğleden sonraki açılışı öncesi genel kurula seslenerek salonda bulunan Türklere övgülerde bulundu. Saladino, ‘‘Türk insanı buraya, bizlere o büyük kültürel zenginliklerini, sıcak dostluklarını getirdiler. Bugün bu insanlara huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum’’ dedi. Saladino, Türk tarihinin Amerika’da tanınmadığından yakınarak, ‘‘II. Dünya harbinde binlerce Yahudi Türk pasaportu ile hayatta kaldı. Yahudiler Avrupa’da katledilirken Türkler bu insanların kurtarılması için canlarını dahi tehlikeye attı’’ diye konuştu.

Salon’da bulunan yüzlerce vekilin alkışladığı sözlerinin ardından Saladino, ‘‘Bizim (Amerika) Türkiye ile ilişkilerimizi ileri seviyelere taşımamız yalnızca iki ülkenin değil dünya siyasetinin de faydasınadır’’ dedi.
photo
MECLİS YİNE KUR’AN İLE AÇILDI

Tarihinde bir elin parmaklarından daha az Kur’an-ı Kerim okunması ve ardından yapılan dua ile açılan New York Temsilciler Meclisi, çarşamba günü yine o tarihi günlerinden birini yaşadı. İlahiyatçı İbrahim Sayar’ın okuduğu Kur’an ve ettiği duayı ayakta başları önde dinleyen yüzlerce milletvekilleri dile getirilen iyi niyet, barış, hoşgörü, Allah’ın kullarına gösterdiği sevgi ve bağışlayıcılığına hep birlikte itikat ettiklerini ‘‘amin’’ diyerek tasdik ettiler.

Hem Kur’an-ı Kerim’in okunması hem de dua esnasında salondan bir çıt sesi çıkmadığını belirten Sayar, miletvekillerinin göstermiş olduğu saygıyı takdirle akrşıladığını ifade etti.  MG 4587
Meclis’teki programın ardından salondan ayrılan Türkleri kapıya kadar uğurlayan milletvekili Kevin Cahill, Türk Kültür Günü’nün 7.ci defa yapılmasının artık Kongre ile Türkler arasında kopmaz bir bağın olduğuna işaret olarak yorumladı. Türk insanını siyasette daha aktif olmasını arzuladığını belirten Cahill şöyle konuştu; ‘‘Türkiye gezisinden sonra Anadolu’nun o tarihi zenginliği, hoşgörüsü, misafirperverliğini görerek yaşadım ve öğrendim. Sizler geçmişiniz ve kültürünüzle ne kadar gurur duysanız azdır. Amerika’nın sizlerden öğreneceği çok şey var ve o nedenle toplumun ileri gelenleri arasında Türklerin yer almasını çok önemli görüyorum.’’
 
Etkinlik çerçevesinde Amity School öğrencileri ile Albany TCC’nin miniklerden kurulu folkler ekibi oyunları ile beğeni topladı. Yaşları 8-10 olan minikler sahne performansı ve söyledikleri Karadeniz’in kıvrak havaları ile salonda bulunanlara keyifli dakikalar yaşattı.  

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.