New York’un Türkçe şampiyonları, ödüllerini görkemli bir törenle aldı

New York’un Türkçe şampiyonları, ödüllerini görkemli bir törenle aldı

Bu yıl 11.’si gerçekleştirilecek olan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nda ABD’nin Doğu Yakası’nı temsil etmeye hak kazanan öğrencilere ödülleri Manhattan’da düzenlenen görkemli bir törenle verildi. Onlarca okuldan 150’e yakın öğrenci arasında yapılan elemelerde şarkı, şiir, folklör dallarında birinciliği elde eden öğrenciler 31 Mayıs – 16 Haziran tarihleri arasında Türkiye’de yapılacak olan Dünya Finali’nde yarışacak.

IMG 49396. Doğu Yakası Türkçe Olimpiyatları Ödül Töreni, Manhattan’da bulunan Pace Üniversitesi’nin, Michael Schimmel Sanat Merkezi’nde yapıldı. Türk Kültür Merkezi (TCC), Türk Amerikan İş Geliştirme ve Kalkınma Konseyi (TABID) ve Türki-Amerikan Birlikleri Konseyi (CTAA)’nın ortaklaşa düzenlediği ödül törenine Amerikalı senatör ve milletvekillerinin yanı sıra Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Halit Çevik ve Türkiye’nin New York Başkonsolosu Levent Bilgen ile çok sayıda katılımcı iştirak etti.

IMG 4910Hindistan’dan Brezilya’ya, Rusya’dan Kenya’ya kadar bir çok farklı ülkeden konuğun katıldığı ödül töreninde sahnedeki öğrenciler kadar salondaki aileler de heyecanlı dakikalar yaşadı. Türkçe dışında İngilizce, Çince ve İspanyolca şarkı dillerinde de birinciler sahne aldı. Yaşları 12-18 arasında değişen öğrencilerin seslendirdiği şarkı ve şiirler kadar sergiledikleri halk oyunları da büyük ilgi gördü. Brooklyn Amity School öğrencilerinin piyanoda çalınan Beethoven’ın 9. Senfonisi eşliğinde teptiği seyircilerden büyük alkış aldı. Bilecik ve Giresun yöresi halk oyunlarının dışında, öğrenciler Amerikan Yerlileri, Hindistan, Afrika, İtalya gibi farklı ülke ve kültürlerin yerel halk oyunlarını da icra etti.

Törende öğrencilerin yanı sıra toplumun önde gelen isimlerine de ödüller verildi. ‘2013 Liderlik Ödülü’ CTAA Başkanı Furkan Koşar tarafından federal milletvekili Hakeem (Hakim) Jeffries’e takdim edildi. Jeffries öğrencilerin performansını, “Şu an sanki İstanbul’dayım” sözleriyle takdir etti.

IMG 4751‘Kültür ve Sanat Ödülü’ Lincoln Center Enstitüsü Direktörü Russell Granet’e ödülü Büyükelçi Halit Çevik tarafından verilirken, ‘2013 Hayırseverlik’ ödülüne NY Şehir Ürünleri Genel Müdürü Jilly Stephens layık görüldü. ‘Türkiye Yılı Ödülü’ ise New York Teknoloji Üniversitesi’ne verildi.

Başkonsolos Levent Bilgen, etkinliği düzenleyenler ile sponsor olanlara teşekkür etti. Türk insanın yaşadığı topluma değer kattığını aktaran Bilgen, buna hem gençlere eğitim yolu ile yapılan yatırımı hem de Sandy kasırgasında yine Türk toplumunun yapmış olduğu yardımları örnek gösterdi.

New York Senatosu Çoğunluk Lideri olan Demokrat Partili Senatör Andrea Stewart-Cousins, görüdüğü barış, sevgi ve hoşgörü ikliminden çok etkilendiğini kaydetti. ‘‘Buraya gelirken bu kadar güzel, bu kadar etkileyici performans göreceğimi beklemiyordum’’ diyen Stewat-Cousins, ayrıca Türk insanın sözde değil hakikate de ne kadar işler başarabildiğine etkinliğin örnek olduğunu söyledi.

Yarışmada derece alan öğrenciler ve okulları şu şekilde:

 

IMG 4928Halk oyunları dalında, Brooklyn Amity School, Bilecik yöresine ait bir gösteriyle birinciliği elde etti. Aynı kategoride Paterson School Giresun yöresine ait halk oyunları ile ikinci, Bergen School ise üçüncü oldu.

Türkçe şarkı yarışmasında Amity School öğrencilerinden Liann Aris, Orhan Gencebay’a ait ‘Hor Görme Garibi’ parçası ile birincilik ödülünü aldı. James Madison High School’dan Sevili Muminzhanova ‘Günün Birinde’ şarkısıyla ikinci olurken, Central Jersey School’dan Alexander Harris, ‘Hakim Bey’ parçasıyla üçüncülük ödülünü almayı başardı.

IMG 4717Türkçe şiir kategorisinde Liberty High School öğrencilerinden Elizabeth Bowman, Can Yücel’e ait ‘Bağlanmayacaksın’ şiiri ile birincilik ödülünü alırken Amity School’dan Mariam Quraishi ‘Merhaba’ şiiri ile ikinci, Paterson School’dan Shannon Grierson ise ‘İstanbul’u dinliyorum’la üçüncü oldu.

Anadil şiir kategorisinde Amity School öğrencileirnden Gülnur Avcı, ‘Utansın’ şiiri ile birincilik ödülünü aldı. Pionner School’dan Leyla Ulusoy ikinci ve Bergen School’dan Hacer Kök ise üçünücülük ödüllerini aldı.

Gece dereceye giren tüm öğrencilerin birlikte seslendirdiği ‘Yeni Bir Dünya’ şarkısı ile sona erdi.

 

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.