New York Kongresi Türk-Amerikalılara ev sahipliği yaptı

New York Kongresi Türk-Amerikalılara ev sahipliği yaptı

New York Kongresi’nde bu yıl 10. düzenlenen ”Geleneksel Türkik Günü” programı yüzlerce insanın katılımı ile gerçekleşti.

Onlarca senatör ve milletvekilinin katıldığı programda yapılan konuşmalarda Türk-Amerikan toplumunun ABD’de yapmış olduğu faaliyetlerden büyük övgülerle bahsedildi.

Milletvekillerinden bir kısmı Türk-Amerikan toplumunu ABD’de ‘‘örnek millet’’ diye ifade ederken, bir diğer grup da yardım faaliyetlerinden dolayı, ‘‘Tüm insanlığa kucak açıyorsunuz’’ diyerek çalışmaları takdir etti.

Milletvekilleri ve senatörler Türkiye’de yaşanan anti demokratik gelişmelerden duydukları rahatsızlığı da programda dile getirmekten kaçınmadıkları görüldü. Milletvekilleri, Silivri’de mahkum olanların bir suçtan değil ”politik gerekçelerle” tutulduklarını dile getirirken, 7 Haziran seçim sonuçlarının yeniden demokrasinin kazanması adına çok önemli olduğunu vurguladılar.

‘‘BİZLER SİZ TÜRKLERİN KARDEŞLERİYİZ’’

Kongre’deki Türk Günü etkinliğine ev sahipliği yapan Milletvekili Kevin Cahill ile Steven H. Cymbrowitz’in hoşgeldiniz konuşmaları ile program başladı.

Milletvekili Cahill, ABD yönetiminin Türkiye’de demokratik kazanımların kaybedilmemesi adına bir mektup kaleme aldıklarını dile getirdi. Cahill daha sonra şunları dile getirdi; ‘‘Bizler siz Amerikalı Türklerin kardeşleriyiz. Sizler bugüne kadar hep bizlere dostluğunuzu, samimiyetinizi gösterdiniz. Gerek buradaki Türk Kültür Merkezleri’nde (TCC) gerekse Türkiye ziyaretimizde misafirperverliğinizi, cömertliğinizi esirgemediniz. Ve şimdi iyilik sırası bizde. Bunu yapmaktan (mektubu hazırlayıp imza atmaktan) ve dostluğumuza katkı sağlamaktan dolayı onur duyuyorum.’’

Programa katılan bir diğer milletvekili Philip Ramos da Türkiye’yi ziyaret ettiğini ve Türk-Amerikalıların yaptığı faaliyetleri yakından takip ettiğini söyledi. Türkiye ve Anadolu insanına övgülerde bulunan Ramos, ‘‘Ülkeniz ile ne kadar gurur duysanız yeridir… İnsanlığınızla renk, dil, din ayrımı yapmadan herkese kucak açıyorsunuz. Öyle ki; burada Sandy Kasırgası oluyor, siz Türkler yardımda en önde oluyorsunuz. New York gibi Amerika’nın genelinde ve dünyanın onlarca farklı ülkesinde yine yardıma muhtaç insanlara el uzatıyorsunuz’’ dedi.

IMG_2943MİLLETVEKİLİ DAVİLA; SİZDEN DAHA İYİ ÇALIŞAN, DEĞERLERİNİ PAYLAŞAN MİLLET YOK

İlk defa 2010 yılında milletvekili seçildiğini anımsatan Maritza Davila, kapısını ilk çalan kişinin Türkler olduğunu söyledi. Milletvekili Davila, ‘‘Beni ofisimde ziyaret edip ülkenizi, değerlerinizi, kültürünüzü anlattınız. Ve bunları da son derece samimiyetle dile getirdiniz. New York eyaletinde etnik gruplar içinde siz şampiyonsunuz, sizden daha iyi çalışan, değerlerini paylaşan bir millet yok’’ dedi.

MİLLETVEKİLİ SALADİNO; SİLVİRİ’DEKİ İNSANLAR POLİTİK GEREKÇELERLE TUTULUYOR

Etkinlikte konuşan Milletvekili Joseph Saladino, bir ay önce Türkiye’ye giderek Silivri cezaevinde yatan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’yı ziyaret etmek istediğini dile getirdi. ‘‘Benimle birlikte gelen milletvekili arkadaşlarımın ziyaret istediği kabul edilmedi. Amerika olup bitenlere seyirci değil’’ diyen Saladino şunları kaydetti; ‘‘Kültür, tarih ve misafirperverliği Türklerin inanılmaz. Bu güzel ülke ile ilişkilerimiz bizim için çok önemli. Vatandaşlarımıza Türkiye’ye rahatça gidin, bu tarihi, kültürel zenginliği ve misafirperver insanları tanıyın demeyi çok arzu ederim. Ama Türkiye’deki mevcut şartlar insanlarımıza güven içinde gidebilirsiniz dememi zorlaştırıyor.’’

Türkiye’nin Kapadokya’dan Meyrem Ana Evi’ne, İzmir’den Ankara’ya kadar şehir şehir dahi ayrı birer medeniyetin izlerini taşıdığını belirten Saladino, ‘‘Birçok medeniyeti tarihinde barındıran bu ülkeye gitmeye  ve ilişkilerimizi geliştirme çabasına devam edeceğiz. Biz Silivri’ye de gidip burada politik gerekçelerle içeride tutulan masum insanları serbest bırakın, onlar terörist değil demeye de devam edeceğiz’’ dedi.

‘‘HİZMET OKULLARINDA SEVGİ, HOŞGÖRÜ ÖĞRETİLİYOR’’

Hizmet Okullarının yalnızca ABD’de veya Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde çok iyi eğitim verip güzel işlere imza attığını belirten Saladino, ‘‘Bizler tanığız, bu okullarda öğrencilere dünyanın neresinde olursa olsun birbirlerine karşı sevgi, hoşgörü öğretiliyor. Okullarda çocuklara kazandırılan bu anlayışla bir tane dünya var ve hepimiz bunun birer parçalarıyız deniliyor. Evet, Türkiye’de bu dünyanın çok güzel bir parçası’’ dedi.

‘‘HİZMET HAREKETİ ONCA BASKILARA BOYUN EĞMEDİ’’

Etkinlikte söz alan Milletvekili Andrew R. Garbarino, Türkiye ziyaretinde Hizmet Hareketi hakkında çok bilgi edindiğini aktardı. Garbarino, Türk hükümetinin onca baskılarına rağmen Hizmet Hareketi’nin yılmadan demokrasi yolunda gösterdiği birlik, beraberlikten çok etkilendiğini söyledi. Garbarino, ‘’Türk hükümeti Hizmet Hareketi’nden hoşlanmıyor olsa da onca haksızlıklara rağmen yılmadınız, boyun eğmediniz. Biraraya gelip Türkiye’deki seçim sonuçlarının demokrasi yönünde netice almasına katkıda bulundunuz… Bu netice Türkiye’de birçokları için zafer oldu. Tebrik ederim!’’ dedi.

IMG_2904VEKİL KRASNY: İYİ BİR RUS YEMEĞİ İÇİN TÜRK RESTORANTINA GİDERİM

Etkinlikte söz alan Milletvekili Alec Brook Krasny, Türk toplumunun New York’ta olduğu gibi ABD genelinde tüm diğer etnik gruplara örnek olarak gösterilecek millet olduğunu söyledi. Rus asıllı Vekil Krasny, ‘‘Yemeklerden bahsetmeden Türkiye anlatılamaz. Bana Amerikalı arkadaşlarım, ‘Alec, iyi bir Rus yemeği yemek için nereye gidersin’ diye sorduklarında onlara hep ‘Türk restorantına’ diye cevap veririm’’ dedi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.