Mozaik Vakfı’ndan ‘okuma ve müzakere’ serisi

Mozaik Vakfı’ndan ‘okuma ve müzakere’ serisi

Mozaik vakfı, tarafından Fountain Dergisi’nde yayınlanan makaleler üzerine odaklanan ‘okuma ve müzakere’ serisi başlattı. Ayda bir yapılacak olan program, eğitici ve kaynaştırıcı olmanın yanında günümüzün kafa karıştıran sorularına da yanıt bulmaya çalışıyor.

İlki 28 Şubat akşamı gerçekleşen programda çay ve ikramlar eşliğinde bir araya gelen farklı demografik özellik ve özgeçmişlere sahip katılımcılar, düşüncelerini paylaşma fırsatı buldu.

Ünlü uluslararası ilişkiler profesörü Robert A. Pape tarafından 2011`de kaleme alınan ‘Korkunun Bitişi’, ‘Anlayışın Başlangıcı’ başlıklı yazı çevresinde şekillenen müzakere, katılımcılara 11 Eylül sonrası yaşanan gelişmelerle ilgili farklı düşünceleri dinleme ve kendi düşüncelerini ifade etme fırsatı verdi. Robert A. Pape, yazısında intihar saldırılarının sebeplerinin bilimsel araştırmalarının sonuçlarıyla aydınlatmış ve Amerikan ulusal güvenliği konusunda önemli önerilerde bulunmuş. Aynı konudaki kitap ve makaleleriyle Amerika`da yaygın olan İslam karşıtı görüşlere alternatif sunan Pape, intihar saldırılarının batılı ülkelerin Ortadoğudaki işgalci imajından kaynaklandığı sonucuna varmış. Bulgularını, Amerikan Kongresi, önemli düşünce kuruluşları ve basın yayın organlarına da sunan Pape, Amerika ve müttefiklerinin Ortadoğudaki asker sayısının azaltılmasıyla intihar saldırıları probleminin kendiliğinden ortadan kalkacağını belirtmiş..

Fountain yazarlarından Alptekin Kavi`nin moderatörlüğü eşliğinde yöneltilen sorularla iki saat boyunca güncel problemleri anlama ve çözmeye yönelik bir beyin fırtınasına dönüşen muzakereden çıkan sonuç eğitimin ve diyaloğun önemi oldu. Katılımcılar agresif uluslararası çözümlerin dünyayı daha güvenli hale getirmediğini, bunun yerine açık fikirli nesillerin yetişmesi gerektiği konusunda fikir birliğine vardı. Diyalogla şekillenen, halka yakın, tabandan gelen, çözümlerin önemini vurgulayarak Hizmet Hareketinin bu alanda yaptığı aktiviteleri, barış dolu ve parlak bir gelecek için örnek gösterdiler. Medyanın tarafsızlığı, sosyal imkanlar, Amerika ile İskandinav ülkelerin karşılaştırılması, Şii-Sünnî ayrımının sebepleri, Birleşmiş Milletlerin amacı gibi farklı temalara da değinen katılımcılar günümüzde yaşananların tarihsel sebeplerine ışık tutmaya çalıştılar.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.