Mozaik Vakfı’nda kitap tanıtımlı iftar programı yapıldı

Mozaik Vakfı’nda kitap tanıtımlı iftar programı yapıldı

Undivided (Tek Parça) başlıklı kitap tanıtımı geçtiğimiz hafta sonu Mozaik vakfında iftar eşliğinde gerçekleşti.

Moderatörlüğünü din bilimleri uzmanı Dr. Sophia Arjana’nın yaptığı programda, Mozaik Vakfı, yazarlar Patricia Raybon ve Alana Raybon’u konuk etti. Gece, Mozaik Vakfı’nın tanıtımı ve Today Show televizyon programında ikili ile yapılan röportajın gösterimiyle başladı, anne-kıza moderatörün yönelttiği sorularla devam etti.

Gazeteci-yazar ve emekli akademisyen Patricia Raybon, Hristiyan bir aileye mensup. Üniversitede okurken Müslüman olan kızıyla ilişkilerinin gelişimini anlatan kitap, anne-kız tarafından birlikte kaleme alınmış ve karşılıklı diyalog tarzında gelişiyor.

Patricia Raybon’ın kızı Alana Raybon İslam dini ile Kuzey Kolorado Üniversitesi’nde okurken tanışmış ve kafasını her zaman kurcalayan Hristiyanlıktaki teslis (üçleme) inancından dolayı İslamiyet’teki tek Allah kavramı kendisine hitap etmiş.

Bir gün annesini telefonla arayarak Müslüman olduğunu açıklamış. Annesini yıkan bu beklenmedik karar, ilişkilerinin on yıl kadar çok yüzeysel bir düzeyde kalmasına yol açmış. Kızının kapanması, namaz ve oruç gibi ibadetlere başlaması anneyi başta endişelendiriyormuş. İlk konularda annesine dini konusunda savunma tarzlı yaklaşan Alana, daha sonra ikna yerine birbirlerini oldukları gibi kabul etme yoluna gittiklerini söylüyor ve aşamalı olarak yavaş gelişen bir süreçten sonra ilişkilerinin rayına oturduğunu belirtiyor. Dinin ayırıcı değil birleştirici olması gerektiğini de vurguluyor.

Kitaplarının kendi durumlarındaki aileler için bir ilham kaynağı olacağını uman anne ve kız, on yıldan sonra hala bazı problemler yaşadıklarını belirttiler. Alana Raybon, özellikle dini günleri kutlama konusunda ikilemde kaldıklarını ve Müslüman olan Amerikalı eşiyle birlikte farklı bir eyalette yaşadıklarından dolayı çocuklarının büyükanne ve büyükbabalarından uzak olmasının da eksikliğini duydukları ekledi.

İftar vakti yaklaşırken Ramazan ve oruç konulu video gösterimi farklı din mensuplarının oldukça ilgisini çekti.

Videoda Ezan okunurken oruçlarını açan Müslüman katılımcılar, bir dinlerarası diyalog programında daha İslam’ın güzelliklerini de yeniden paylaşmanın sevincini yaşadılar.

İftardan sonra yazarlar kitaplarını imzalayıp katılımcılarla sohbet ettiler ve gelen soruları yanıtladılar.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.