Michigan’da kültürel çeşitlilik bayramı

Michigan’da kültürel çeşitlilik bayramı

  Michigan eyaletinin Sterling Heights Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Kültürel Etkileşim’ programı renkli görüntülere sahne oldu.

01japonHer sene geleneksel olarak düzenlenen kültürel etkileşim programına yine çok sayıda ülke ve etnik grup katıldı. Müzik, dans ve tanıtım masalarından olaşan programda Türkiye’yi Michigan Türk Amerikan Derneği (TASM) temsil etti.

Programda ziyaretçilerin en fazla ilgisini çeken standlardan birisi Türkiye tanatım masası oldu. Yaklaşık 5 yüz kişinin ziyaret ettiği standda Türk kültürüne ait birbirinden farklı güzellikler sergilendi.

Standda geleneksel Türk giysileri ve bazı Türk el sanatları katılımcıların beğenisine sunuldu. Ayrıca ziyaretçilere TASM Kadın Kolları’nın hazırladığı ev baklavası ve aşure ikramı yapıldı. Hat sanatçısı Mehmet Acar’ın da bulunduğu standda isimlerini yazdırmak isteyenler fazla talepten dolayı uzun süre beklemek zorunda kaldı.

01mchgn1Türkiye tanıtım masasını eşi ile birlikte ziyaret eden Japonya’nın Detroit Başkonsolosu Kuninori Matsuda’nın masada ilk gözüne çarpan Türk baklavası oldu. Daha önce Türkiye’yi dört defa ziyaret ettiğini söyleyen ve TASM gönüllülerinin aşure ikramını da geri çevirmeyen Matsuda, eşine de kendi eliyle baklava ikram etti. Daha sonra hat sanatçısı Mehmet Acar’ın yanına giden Başkonsolos Matsuda kaligrafi örneklerini inceledi. Eşi ile beraber diğer el sanatlarını da inceleyen Matsuda, fes ile hatıra fotoğrafı çektirdi ve TASM yetkililerine ilgilerinden dolayı teşekkür etti.

Türkiye standını ziyaret eden Starling Heights şehri yöneticisi Mark Vanderpool programa katılımlarından dolayı TASM yetkililerine teşekkür etti ve kendisine ikram edilen aşureye ‘çok lezzetli’ yorumunu yaptı.

01mhcgn8Türkiye masası basın mensuplarının da oldukça ilgisini çekti. Çokça görüntü alan basın mensupları da masadaki lezzetli tatlıların tadına bakma imkanı buldu.

Program ayrıca güzel olayların da yaşanmasına vesile oldu. Alman asıllı Canini Peters ve Maren Doettlaff Amerika’ya iki yıl önce gelmiş lise öğrencisi genç kızlar. Programda bir de Türk masası olduğunu duyunca büyük bir heyecanla ziyaret etmek isteyen genç kızlar, Almanya’da çok sayıda Türk arkadaşları olduğunu ve Türklerle karşılaşmanını kendilerini evlerinde gibi hissetmelerini sağladığını söyledi. Daha önce aşure tatmayan lise öğrencileri çok beğenerek yedikleri tatlının ardından bir de şaka yaptı: “Almanya’daki Türk dostlarımız bize yanlış yemekler yedirmiş.”

01mchgnYaklaşık on yıldır bu şehirde yaşayan Necdet Çiçek de programa iştirak edenlerden. Çiçek de Türk masasını görünce hem çok şaşırdığını hem de çok mutlu olduğunu ifade etti ve ekledi: “Buraya gelirken bir Türk organizasyonuyla karşılaşacağım aklıma gelmezdi. Sizleri görünce çok mutlu oldum. Bundan sonra yapacağınız programlardan lütfen beni de haberdar edin.”

TASM gönüllüleri de programın Türkiye’nin tanıtılması adına çok verimli geçtiğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.