Miami’de Türk filmleri rüzgarı

Miami’de Türk filmleri rüzgarı

Güney Florida’nın en kalabalık şehri Miami, geçtiğimiz günlerde bir Türk film festivaline daha ev sahipliği yaptı. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde gerçekleşen film festivali, İstanbul Center ve Pinema Filmcilik tarafından organize edildi. Bu yıl ikincisi gerçekleşen festivalde, Türkiye’den gelen ‘Kurtuluş Son Durak’, ‘Barla’, ‘Eyvah Eyvah 2’, ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ ve ‘Anadolu’nun Kayıp Şarkıları’ şeklinde beş film gösterildi.  

2 2Festivalin basın toplantısında ‘Barla’ filminin yapımcısı Fatih Gök, film danışmanı Prof. Dr. Zeki Sarıtoprak, ‘Kurtuluş Son Durak’ filminin yapımcısı Ayşen Şener ve yönetmen Yusuf Pirhasan soruları cevapladı. Türkiye’de ulaşılan başarıyı Miami’de de yakalayacaklarını umduğunu söyleyen Ayşen Şener ve Yusuf Pirhasan, “Başlangıçta sosyal proje olarak algılanan filmin izlendikten sonra komedi olduğu anlaşıldı” diye konuştu. Kadınların el birliği ile şiddete karşı koymalarını anlatan filmin gösterime girmesi esnasında, gündemde şiddet olaylarının olması da filmin popülerliliğinin artmasına sebep olmuş. Bu filmin kendisinin ilk film çalışması olduğuna da dikkat çeken Şener, çalışmalarına devam edeceğini söyledi.

Diğer yandan Türkiye’nin ilk uzun metraj 3D animasyon filmi ünvanını alan ‘Barla’ filmi de festivale renk kattı. Miami’de çok sayıda seyirciyi film festivaline çeken ‘Barla’, Türkiye’nin zenginliğini farklı bir boyutta gözler önüne serdi. Şimdiye kadar ‘Barla’ filminin farklı ülkelerde seyircilerin önüne çıktığını dile getiren film yapımcısı Fatih Gök, bugüne kadar 2 milyonu aşkın insana ulaşıldığını ve filmi izleyen herkesin filmden etkilendiğini dile getirdi. Gök gelecekte de buna benzer film çalışmaları olacak mı sorusuna olumlu cevap verdi. Bediüzzaman Said Nursi karakterinin Amerikalılar tarafından beğenildiğini dile getiren John Caroll Üniversitesi Nursi Kürsüsü başkanı Prof. Zeki Sarıtoprak ise “Amerikalılar heyecan filmlerini sevdikleri için Said Nursi’nin hareket ve heyecan dolu hayatını perdeleyen bu film de ilgilerini çok çekti” açıklamasında bulundu. Miami’ye gelmeden önce Barla filmini John Caroll Üniversitesinde de Amerikalılara  tanıttıklarını söyleyen Sarıtoprak “Filmi izleyen bazı seyirciler hayatı boyunca adalet tarafını tutan Bediüzzaman’ın hayatını daha önceden neden perdeye yansıtılmadığına şaşırdılar” dedi.

Film festivalinin devam ettiği dört gün boyunca izleyicilere unutulmaz saatler yaşatan Türk filmleri adeta Türkiye havasını Miami’ye taşıdı. Turkiye’den gelen filmleri izlemek için hem Florida eyaletinin diğer şehirlerinden hem de eyalet dışından çok sayıda izleyici geldi. Bu sene ikinci defa düzenlenen film festivaline beğenerek geldiklerini söyleyen Floridalı Türkler, önümüzdeki yıllar yapılacak festivallerde daha çok filmin getirilmesini umut ettiklerini belirterek, İstanbul Center ve Kültür Bakanlığı’na teşekkür etti. Diğer yönden Kültür Bakanlığı Telif hakları ve Sinema Genel Müdürü Dr. Abdurrahman Çelik de, film festivalinin kültürü tanıtma için önemli çalışma olduğunu hatırlatarak memnuniyetini dile getirdi. Türk Film Festivalini’nin önemini vurgulayan organizatörlerden İstanbul Center müdürü Hüseyin Peker “Türk Film Festivali’nin başta 20 bine yakın Türk olmak üzere birçok farklı milletin yaşadığı Florida’da, Miami şehrinde ağırlanması hem Türk kültürünün Amerika’da tanıtılması hem de ülkeler arası dostluğun pekişmesi açısından isabetli olmuş oldu.” diye konuştu. Diğer yandan Türk Film Festivali farklı kültür, ırk ve dinlerin kaynaşmasına da ortam hazırladı. ‘Türkiye’yi tanıyalım’ adı altında mekanlarında resepsiyon düzenleyen Emmanu-El Havrası Hahamı Daniel Sherbill anne ve babasının Türkiye’de doğduklarını dolayısı ile Türkiye’yi çok sevdiğini söyledi. Dolu dolu geçen dört günün sonunda ise 2. Miami Türk Festivali Türk gecesi galası ile son buldu. Kapanış programına katılan misafirlere canlı Türk müziği sunmanın yanı sıra Ebru sanatı gösterisi de yapıldı. Program kapsamında Türk mutfağına ait ikramlar da sunuldu. Galada Miami belediye başkanı Mayor Tomas P. Regalado Istanbul Center ve Pinema’ya  yaptığı çalışmalarından dolayı teşekkür ederek onur plakası takdim etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.