Mara Burr: Orta Asya ülkeleriyle ilişkileri arttırmak amacımız

Mara Burr: Orta Asya ülkeleriyle ilişkileri arttırmak amacımız

Dün gece açılışı gerçekleştirilen 3. Türk Amerikan Kongresi kapsamında gün boyu sürecek oturumlar başladı. Türki Cumhuriyetlerin enerji, ticaret ve gelişim temasıyla ele alınacağı oturumlar her ülkeye özel olarak yapılıyor.

01taauzbekKongre kapsamında gerçekleştirilen Özbekistan oturumunda, ABD ve Özbekistan’dan uzman konuşmacılar yer aldı. İlk konuşmayı yapan, ABD Güney ve Orta Asya Ticari İlişkileri Temsilci Yardımcısı Mara Burr, Özbekistan’ın 28 milyon nüfusuyla ve gelişen ekonomisiyle Orta Asya’daki güçlü ülkelerden biri olduğunu söyledi. Ülkenin sahip olduğu gelişim potansiyeli ile bölgede benzersiz olduğuna vurgu yapan Burr, ABD ve Özbekistan arasındaki mevcut iyi ilişkilerin gelişerek devam edeceğini belirtti. Burr, “Sadece Özbekistan değil diğer Orta Asya ülkeleriyle de ilişkileri arttırmak amacındayız.” şeklinde konuştu.

Orta Asya ve Uzak Doğu Uzmanı Ibrat Osmanov, Özbekistan’daki enerji potansiyelinden bahsetti. Özellikle güneş enerjisi noktasında Özbekistan’ın çok verimli bir ülke olduğuna dikkat çeken Osmanov, “Bir yılda 365 gün var. Özbekistan’da bu günlerin 300’den fazlası güneşli geçiyor. Yapılacak doğru yatırımlarda güneş enerjisinden üst düzey bir fayda sağlanabilir.” dedi.

Özbekistan’ın son dönemde Çinli büyük firmalarla petrol anlaşmaları yaptığını söyleyen Osmanov, bu anlaşmalara ileride yenilerinin ekleneceğini düşündüğünü kaydetti.

01taauzbek1ABD Savunma Lojistik Ajansı’dan Tuğamiral Ron Maclaren ise konuşmasına Afganistan ve bölgesel konularda Özbekistan hükümetinin ABD’ye desteğinden dolayı teşekkür ederek başladı. Geçtiğimiz 4 yıl içinde ABD ve Özbekistan arasında ticaret ilişkilerinin katlanarak arttığına dikkat çeken Maclaren, “ABD’de Özbekistan hakkında hala Sovyetler Birliği standartlarının geçerli olduğu gibi yanlış bir kanı var. ABD’li yatırımcıların bu ülkeye gidip görmelerini tavsiye ediyorum.” dedi.

ABD’nin Orta Asya’ya ve Türk Cumhuriyetlerine önem verdiğini ifaden eden Maclaren, “Bu bir Türk Amerikan Kongresi. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan burada. Bu ülkeleri çok önemsiyoruz.” şeklinde konuştu.
 
Tacikistan bölgesel gelişim için kilit rolde


Kongre’nin Tacikistan oturumunda ise bu ülkenin Orta Asya’daki coğrafi konumu itibariyle kilit rolde olduğu ifade edildi.

ABD’nin Avrupa ve Avrasya Yardımları Koordinatörü Daniel Rosenblum yaptığı konuşmada, Tacikistan’ın Orta Asya’nın merkezinde bulunmasının bu ülke için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Ekonomik bütünleşmenin Tacikistan için çok önemli olduğuna vurgu yapan Rosenblum, bu ülkenin çevredeki ülkelerle rahatlıkla ticaret ilişkisini arttırabileceğini belirtti.

Tacikistan’da son dönemde gerçekleştirilen ekonomik reformları hatırlatan Rosenblum, “Tacikistan geçtiğimiz yıl bölgesel konuların tartışıldığı beş organizasyona ev sahipliği yaptı.” şeklinde konuştu.

Türk Amerikan Birliği (TAA) ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu’nun (TUSKON) birlikte organize ettiği Türk Amerikan Kongresi oturumların ardından gerçekleştirilecek kapanış galası ile sona erecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.