Maine Valisi LePage, Türk Kültür Merkezi’nin ‘Dostluk Yemeği’ne katıldı

Maine Valisi LePage, Türk Kültür Merkezi’nin ‘Dostluk Yemeği’ne katıldı

Maine Türk Kültür Merkezi (TCC) ve PII tarafından önceki akşam South Portland Marriott Oteli’nde düzenlenen Dostluk Yemeği, Maine Valisi Paul LePage’in katılımıyla gerçekleştirildi. Geceye, onur konuğu olarak katılan vali LePage’in yanı sıra akademisyenler, milletvekilleri, medya ve sanat dünyasindan tanınmış isimler ve dini liderlerle birlikte 200’den fazla misafir iştirak etti.

 

IMG 0545TCC Başkanı ve CTAA Bölge Direktörü Eyüp Şener’in konuşmasıyla başlayan program, Vali LePage’e takdim edilen ‘Liderlik’ ödülüyle devam etti. Vali LePage yaptığı konuşmada, Maine eyaletindeki Türki nüfusun varlığına dikkat çekerken, halihazırda Türk toplumun yapmış olduğu başarılı çalışmaları övdü. Eyaletin etnik anlamda her geçen gün daha da renklendiğini belirten LePage, hem ticari hem de kültürel alanlarda ki birlikteliğin Türkiye ve Amerika ilişkilerine büyük katkı sağlayacağını vurguladı. TCC’nin geçtiğimiz yıllarda milletvekili ve senatörler için organize ettiği gezilerden de övgüyle bahseden vali, ilk fırsatta Türkiye’ye de gitmek istediğini belirti.

Vali LePage’in konuşmasının ardından sahne alan ‘Pihcintu’ uluslararası çocuk korusu barış şarkılarını seslendirdi. Büyük ilgi gören performans sonrası koro direktörü Con Fullam’a, TCC adına Zeynep Türk bir çini tabak hediye etti.

Programın ana konuşmacısı Dr. Jon Pahl ise Hizmet Hareketi’ni kendi hayatından verdiği örneklerle anlatırken, hareketin sosyal alanda topluma yapmış olduğu katkıların önemini vurguladı. Pahl, Hizmet Hareketi’nin toplumlar ve kültürler arasında barış köprüleri kurmanın dışında birebir insani ilişkilerde de örnek davranışlar sergilediğini belirterek, insani değerin asıl merkez alındığını söyledi. İstanbul’da yaşayan oğlunun Hristiyan olmasına karşın oradaki hayatında hiç bir olumsuzlukla karşılaşmadığına dikkat çeken Pahl, şu an yaşadığı Philadephia şehrinden 15 kat daha fazla nüfusa sahip olmasına rağmen İstanbul’da çok daha az suç işlendiğine dikkat çekti.

Gecede Eyalet Senatosu Başkanı Justin Alfond da bir konuşma yaparken, deneyimli siyasetçi Maine eyaletinin demografik yapısının değişmeye başladığını ve bu değişimde göçmenlerin büyük rol sahibi olduğunu söyledi.

IMG 0713Türkiye Cumhuriyeti Boston Başkonsolosu Burak Karartı da konuşmasında iki ülkenin birlikteliğinin önemini vurgulayarak, TCC’nin öncülüğünü yaptığı diyalog faaliyetlerini takdirle karşıladığını belirtti.

Senatör Roger Katz ise geçtiğimiz Ağustos ayında katıldığı Türkiye gezisi tecrübesinden bahsederken, Yahudi kökenli olmasına rağmen ziyaret ettikleri lokal mekan ve aile ziyaretlerinde ‘inanılmaz Türk misafirperverliği’ne tanıklık ettiklerini dile getirdi. Katz, bir çok resmi düzeyde de görüşme gerçekleştirdiklerini, bu bağlamda ekonomik ve eğitim anlamında içbirliğini arttıracak yeni çalışmalar başlatıldığını söyledi.

Konuşmaların ardından ödül töreninin son kısmına geçilirken PII Onursal Başkanı Fethullah Gülen Hocaefendi ve misyonu ile alakalı bir video sunum izlenildi. 2013 yılı ‘Topluma Hizmet’ ödülü Maine Üniversitesi öğretim görevlilerinden Dr. Habib Dagher’e takdim edildi. Dr. Dagher daha önce bir çok Türk öğrencisinin olduğunu, ve bir çok önemli çalışmada birlikte çalıştıklarını dile getirirken, deniz aşırı rüzgar enerjisi çalışmaları gibi önemli projeleri Türki coğrafyalarda da uygulamayı arzu ettiğini belirtti.

Gecenin son konuşmacısı ise bu yıl ki Diyalog Ödülüne layık görülen eyaletin başkenti olan Augusta şehrinin belediye başkanı ve aynı zamanda da eyalet Başsavcı yardımcısı William Stokes’a verildi. Üsküdar ve Augusta arasındaki kardeş şehir projesinde büyük emeği ve desteği olan Stokes yaptığı konuşmada şunları dile getirdi; ‘‘İlk başta TCC yetkililerine neden bu projeyı yapmak istediğini sordum ve bana sadece “dostluk” cevabını verdiler. İşin doğrusu böyle bir cevabı beklemiyordum ve şaşırdım.

Başkan Stokes daha sonra bu dostluğun zamanla güçlü bağlar kurarak hem toplumsal hem ekonomik alanda önemli geri dönüşümleri olacağına inandığını dile getirdi.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.