Kahvaltı sofrasından yardım kampanyasına

Kahvaltı sofrasından yardım kampanyasına

TCC (Turkish Cultural Center) Syracuse Women’s Club üyeleri, “meet your neighbors” (komşunla tanış) etkinliği çerçevesinde, aylık kahvaltılarda Amerikalı dostlarını ağırlıyor.

Günün en güzel öğünüdür kahvaltı. Yalnızken hazırlamaya üşenilen, bir iki lokmayla geçiştirilen, günün ilk öğünü. Fakat biriyle birlikte yapılacaksa, aileden biri, yakın bir dost ya da arkadaş hiç fark etmez,sabah mutlu uyanmaya sebep olabilecek kadar önemlidir.

Amerika’da yaşayan Türk hanımlar ve dostları kahvaltının mutlulukla olan ilgisini keşfetmiş. Üstelik onlar için Türk kahvaltılarının bambaşka anlamları var. Artık kahvaltı, onlara bir öğünden çok daha fazlasını ifade ediyor: Dostlukların pekiştiği, kültürlerin öğrenildiği, samimi sohbetlerin edildiği, yardım projelerinin konuşulduğu, bilgilerin, tebessümler eşliğinde paylaşıldığı ve Türk kahvesinin yudumlandığı özel zaman dilimleri kahvaltılar…

Türk çayı ve sıcak bir muhabbeti barındıran bu etkinlikler, başlangıçta kültürlerin paylaşımını amaçlıyormuş. 2011 yılının Eylül ayından beri, her ay 2-3 grup halinde kahvaltı etkinliklerini düzenleyen bayanlar, evlerini bu etkinliğe açmış. Daha önce farklı etkinliklerde tanıdıkları katılımcıları, evlerinde misafir etmenin, onlara Türk aile yapısından bir örnek sunmanın, hem kendileri için hem de katılımcılar için paylaşılmış özel zamanlar olduğunu belirtiyorlar.

Katılımcıların, kültürel farklılıklara olan merakını takdirle karşılayan Women’s Club üyeleri, ev yapımı her ürünü özellikle tatmak istediklerini, bizim için sıradanlaşmış ekmek, reçel, poğaça gibi kahvaltılıkların, misafirleri tarafından hayranlıkla karşılandığını ve çok övgü aldığını bildiriyorlar. “Her gün böyle mi kahvaltı yapıyorsunuz?” sorusuyla sıkça karşılaşıklarını söyleyen ev sahibi, gülümseyerek bu ilginin kendilerini de mutlu ettiğini ifade ediyor.

Türk ve Amerikan kültürleri konuşuldukça, iki kültürdeki yardımlaşma paydasında buluşulmuş. Türk hanımların komşularına olan düşkünlüğü ve Amerikalı hanımların merhametli kalpleri bir araya gelince, yardım kampanyaları konuşulmaya başlanmış bu kahvaltı sofralarında. Ilk olarak komşularına ulaşmış bu yardım sever bayanlar ve Burmalı aileler için kıyafet, oyuncak kampanyası başlatmışlar.

2011 de Afrika’daki kıtlık için kermesler düzenlenmiş. Kermesin organizasyonunda gönüllü Margaret, etkinliği şöyle tanımlıyor: “Amerikalı hanımlara çok da yabancı olmayan “fundraising” ve “bake sale” etkinliğini Türk hanımlarla yapmak çok keyifliydi. Bir kahvaltı sofrasında, haber paylaşımı ile ortaya çıkan bu fikir sonunda, Türk arkadaşlarımızla bake sale (kek, pasta, donut gibi hamur işlerinin satıldığı yardım kampanyası) yapmaya karar verdik. Bizim için “bake sale” olan bu fikri, Türk hanımlar, zengin Türk mutfağı ile “food feast” (yemek festivali) organizasyonuna dönüştürdü. Hem bizim için, hem de çocuklarımıza yardımlaşmayı öğretmek için Türk hanımlarla bu kermesi gerçekleştirmek çok önemliydi. Kermes sonunda toplanan 900 dolar, Helping Hands aracılığıyla Afrika’ya ulaştırıldı.

Aylık kahvaltı etkinlikleri, dostlukların gelişimine olanak sağlıyor. Samimi bir ortamda, güler yüz ve içtenlikle karşılandıklarını belirten katılımcılar, bir sonraki ayın kahvaltısını iple çektiklerini bildiriyor.

Bu ayın kahvaltı gündemin de ise Sandy kasırgası mağduru insanlar ve hayvanlar var. Çevrelerinden 500 dolara yakın yardım toplayan hanımlar, topladıkları kedi ve köpekler mamalarını da Sandy mağduru hayvanlara ulaştırmak için çalışıyorlar.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.