İlk defa bir New York başsavcısı Türk etkinliğine katıldı

İlk defa bir New York başsavcısı Türk etkinliğine katıldı

New York (NY) eyalet Başsavcısı Eric T. Schneiderman, Barış Adaları Enstitüsü (Peace Islands Institute-PII) ile Türk Kültür Merkezi’ne (Turkish Cultural Center-TCC) büyük övgüde bulundu. İlk defa bir New York başsavcısı Türk etkinliğine katılmış olurken Schneiderman yaptığı samimi konuşma ile de salondan büyük alkış aldı.

Etkinlikte konuşan Başsavcı, New York’un kozmopolit yapısına dikkat çektikten sonra, ‘‘Benim asıl görevim bu farklılıklar bir arada kendi değerlerini koruyarak yaşamalarını sağlamak. Barış Adaları Ensitütüsü olarak bize bunları hergün anlayacağımız dilde, olgun bir halle öğretiyorsunuz’’ dedi.

PII ile Türk Kültür Merkezi (Turkish Cultural Center-TCC) tarafından New York’taki dünyaca ünlü Cipriani de gerçekleştirilen 5. Dostluk ve Ödül Yemeği’nde konuşan NY Başsavcısı Schneiderman’a ‘‘Kamu Hizmet’’ ödülü takdim edildi. İki yıl önce New York’a vali seçilen Andrew Cuomo’nun yerine bu makama gelen Başsavcı Schneiderman, PII’nın toplumun bir arada yaşamasına vermiş olduğu katkılara övgülerde bulundu.
IMG 4734
PII ve TCC’nin kendisine layık gördüğü Kamu Hizmeti ödülünü almaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten Schneiderman, ‘‘Bu ödülü almak şahsım adına büyük bir onur. Siz toplumumuzun birbirini anlamasını, birarada yaşamalarını sağlamak için çaba gösteriyorsunuz. Asıl benim sizlere ‘‘Birlik’’ ödülü takdim etmem gerekiyor’’ dedi.

İnsanların yaşadıkları topluma karşı sosyal ödevleri olduğunu belirten Başsavcı, bunun yolunun da kişilerin, kurumların kendi zenginliklerini çevreleri ile paylaşmasıyla mümkün olacağını kaydetti. PII ve TCC olarak bulundukları toplum için çok önemli hizmette bulunduklarının altını çizen Schneiderman, ‘‘İnsanların son zamanlarda söylemeye çekindiği sevgi, saygı, anlayış gibi sözleri kullanıyorsunuz. Toplumuz için ciddi kayıp, gittikçe vahşi hayattan ifadeleri kullanıyor olması. Ama Barış Adaları Ensititüsü ve diğer yan kurumları toplumdaki bu bozulmaya karşı sevgi dili ile mücadele etmesi çok anlamlı’’ diye ifade etti.

Dostluk ödülüne alyık görülen New York Senatörü Kırsten Gillibrand gönderdiği videolu mesajında davete Kongre’deki yoğun çalışmaları nedeniyle katılamadığını bildirdi. Senatör, New York’un farklı etnik geçmişe sahip insanlardan kurulu olduğunu belirterek, PII ve TCC’nin kişilerin, farkli milletlerin karşılıklı saygıya dayanan ilişkiler kurmasına yönelik gösterdiği çabadan dolayı teşekkür etti.
IMG 4817
DOSTLUK YEMEĞİNE HER MİLLETTEN VE MESLEKTEN İNSAN KATILDI

PII ve TCC tararfından düzenlenen geceye 200’e yakın davetli katıldı. Yerel ve federal düzeyde birçok milletvekilinin yanı sıra gece de Türkiye’nin New York Başkonsolosu Levent Bilgen, TCC Başkanı Zafer Akın, PII Başkanı İbrahim Sayar ile yine Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcilisi yardımcısı Hüseyin Müftüoğlu ile Aziz Sevi de katıldı. Birçok Türk dostu Amerikalının iştirak ettiği geceye ayrıca, Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkanı (TADF) Ali Çınar, Türki-Amerikan Konfederasyonu’nun (TAA) Kuzeydoğu eyaletleri Başkanı Furkan Koşer, Zaman Weekly’inin Amerika Temsilcisi Sıtkı Özcan, THY Amerika Doğu Yakası Bölge Müdürü İhsan Baytan, Cihan Haber Ajansı’nın Amerika Temsilcisi Aydoğan Vatandaş ile işadamları, birçok farklı toplumun önde gelen isimleri yer aldı.  

5. Dostluk ve Ödül töreninde medya dalında bu yıl iki isime ödül layık görüldü. Gazeteci ve öğretim görevlisi aynı zamanda da ‘‘Aziz ve Sultan’’ kitabının yazarı Paul Moses ile Emmy ödülü sahibi gazeteci Rita Cosby verildi. Bu yıl ilk defa gençler de ödül aralanlar arasında yer aldı. New York Şehir Üniversitesi’nde (CUNY) doktora öğrencisi olan Carolina Munoz Proto ile Bann Seng Tan’a ‘‘Genç Bilim Adamı ve Araştırma Ödülü’’ olarak her birine ikişer bin dolarlık çek verildi.

Ödüllerin verilmesinin ardında kısa bir konuşma yapan Başkonsolos Levent Bilgen, politikacılardan sonra sahneye çıkmanın zor olduğunu zira geriye söyleyecek çok söz kalmadığını söyleyerek katılımcıları güldürdü. Kendisinden önce konuşan ve Türkiye’ye büyük övgülerde bulunan milletvekillerine teşekkür eden Bilgen, davete katılan Türk dostu olanlara teşekkür etti. Bilgen etkinliği düzenleyen PII ve TCC’ye de teşekkür ederek, Türkiye ile Ameirka arasındaki dostluğun yalnızca üst makamlarda değil aynı zamanda TCC, PII ve birçok diğer Türk dernekleri vasıtasıyla bire bir seviyede geliştirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

IMG 4755
HEY ÖZGÜRLÜK ŞARKISI BÜYÜK ALKIŞ ALDI

Programda New York’taki başarıları ile büyük beğeni kazanan Amyth School öğrencileri de dünyanın farklı ülkelerinden çocukların videosu eşliğinde onlarca farklı dilde söylediği ‘‘Hey Özgürlük’’ şarkısı salondan büyük alkış aldı.

New York Federal milletvekilleri Yvette D. Clarke, Gregory W. Meeks ile Carolyn Maloney de birer konuşma yaptı.

Türkiye’de geçtiğimiz ay Birlşemiş Milletler (BM) çatısı altında düzenlenen Az Gelişmiş Ülkeler zirvesine katıldığını hatırlatan Maloney, ‘‘Biz Kongre’de birçok konuda ortak bir karara varamıyorken, Türkiye 150 ülkeye yoksullukla mücadele, gençlerin eğitimi, sağlık güvencesi ve kadın haklarının güçlendirilmesi gibi konularda ortak hareket etme kararı aldırması büyük başarı. Ben bundan çok etkilendim’’ dedi.

Gecenin en uzun konuşmasını ise Gregory Meeks yaptı. Yaklaşık 10 dakika kürsüde kalan Meeks, Türkiye’nin inanılmaz hızla büyüdüğüne işaret ederek, Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkinin artık her alanda geliştirilmesini istedi. Türkiye ile Amerika’nın ilişkilerini daha da ileri götürmesinin yalnızca iki ülke için değil dünya barışı, güvenliği açısından da büyük yarar sağlayacağını dile getirdi.
IMG 4777
Programa annesi ile gelen Milletvekili Clarke ise, hem Türkiye’ye hem de Amerika’da yaşayan Türk toplumuna övgülerde bulundu. Türkiye’nin bölgesinde demokratik yapısı, NATO üyesi ve büyüyen ekonomisi ile çevre ülkelere model olduğunu belirten Clarke, kendi seçim bölgesinde bulunan Türklerle de yakın çalıştığını ve Türk insanın herkese örnek olacak davranışlar sergilediğini söyledi.

Vekil Clarke, önümüzdeki salı günü yapılacak olan Demokrat Parti içindeki milletvekili önseçimlerine de dikkat çekerek Türk toplumundan kendilerini kimlerin temsil edeceği konusunda hassas davranmalarını istedi. Önseçimler için seçmen kayıtlarını kontrol etmelerini isteyen Clarke, kendisi için de Türk toplumundan oy beklediğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.