Fransa’da konuşan TADF Başkanı Çınar “Terörün dini ve kimliği yoktur”

Fransa’da konuşan TADF Başkanı Çınar “Terörün dini ve kimliği yoktur”

Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çınar, Strazburg’da “Uluslarası İnsan Hakları Hareketi” kuruluşunun organize ettiği konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Amerika’daki Türk Toplumu’nun TADF Başkanı Çınar tarafından temsil edildiği konferansın açılış törenine; Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande,   Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ,Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukovych başta olmak üzere birçok devlet başkanın göndermiş olduğu tebrik ve başarı dilek mesajları ile başlandı. Çok sayıda üst düzey bakan ve sivil toplum liderinin katıldığı ve iki gün süren konferansın ana konusu dünyada artan ırkçılık oldu.

 

resimd


Panelde konuşma yapan Çınar, insanların birbirini anlaması ve hoşgörülü olması için birlikte çalışmanın önemli olduğunu dile getirdi. Etnik grupların ırkçılık, din ve etnik kimlik bazlı ayrımcılık gibi sorunları çözmek için daha çok çaba sarfmesi gerektiğini belirten Çınar, dünya barışını zedeleyen ve masum insanların hayatlarını kaybetmelerine sebep olan tüm faaliyetlere karşı olduklarını ifade etti.

Amerika’da günümüzde Avrupa’daki nitelikte bir ırkçılığın olmadığını belirten Çınar, 11 Eylül’de yaşanan terör saldırısının aynı zamanda bir nefret suçu ve toplumları bölmeye yönelik bir saldırı olduğunu söyledi. Yahudi, Müslüman, Budist, Hristiyan olmak üzere birçok farklı kökenden kişinin bu elim olayda hayatını kaybettiğini hatırlatan Çınar, “Terörün dini ve kimliği yoktur.” dedi.

Çınar, Ermeni terör örgütü ASALA tarafından öldürülen Türk diplomatlarını da hatırlatarak, ırkçılıkla yoğrulmuş teröre duyarsız kalan tek taraflı ve art niyetli çevrelerin sözde soykırım yalanları ve nefret dolu politikaları ile de dünya barışına zarar verdiklerini söyledi.

Türkiye, dinlerin biraraya geldiği yer

Türkiye’nin birçok etnik topluluğu ve dini biraraya getirdiğini belirten Çınar, Osmanlı döneminde Musevilere kucak açan ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu söyledi. Coca Cola CEOsu Muhtar Kent’in babasının Fransa’da diplomat olduğu dönemde, Musevileri Nazi dönemi baskısından kurtarmak için, onlara Türk pasaportu verildiğini hatırlatarak, toplumların nerden ve nasıl geldiğimizi unutmaması gerektiğini hatırlattı.

Çınar, Türkiye’nin İnsan Hakları konusunda hassas olduğunu belirterek; Birleşmiş Milletler nezdinde de barıştan yana, ayrımcılığa ırkçılığa ve nefrete karşıtı birçok önder adımlar attığını belirtti . Çınar sözlerine, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu olarak da uluslarası alanda kardeş kuruluşlar ile ortak çalışmalar yapmak istediklerini belirterek devam ederken, her türlü somut ve kalıcı projeyi değerlendirmeye açık olduklarını söyledi.

Toplantıya, Amerika Birleşik Devletleri’nden ADL, JCRC gibi Musevi kuruluşlarının yani sıra Asyalı-Amerikalı ve Afrikalı-Amerikalı kuruluşları temsil eden sivil toplum liderleri de katıldı.
Başarı ile sonuçlanan konferans sonunda TADF başkanı Ali Çınar, organizasyonun Amerika Komite Üyeliği’ne seçildi.
Başkan Çınar, Fransa’da bulunduğu süre içerisinde bazı Türk toplumu temsilcileri ve resmi yetkililerle de görüştü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.