Fountain, Ebru sanatını Indiana’da sevenleriyle buluşturdu

Fountain, Ebru sanatını Indiana’da sevenleriyle buluşturdu

 

 

Indiana eyaletinin Fishers şehrinde Fountain dergisi, Indiana Türk Amerikan Cemiyeti, ve Fisher Halk Kütüphanesi koordinasyonuyla düzenlenen Fountain Talks toplantısına ilgi büyüktü.


Ebru   sanatının kültürler arası diyoloğa katkısının anlatıldığı toplantıda ilk konuşmayı yapan Indiana Türk Amerikan Cemiyeti gönüllüsü  Mualla Yazıcı “Ebru, estetik ve nezaket medeniyetinin su üzerindeki tezahürüdür. Bu medeniyette su, su gibi azizdir ve  hayatın devam etmesinde toprak hava ve ateşten sonra olmazsa olmaz olan  dört esas unsurdan biridir. Ebru dışında suyun üzerine yazılan herşey kaybolmaya mahkumdur. Suyun üzerine nakşolunan her ebru renk ve deseni  günlerce öncesinden planlanmakla değil  ancak icra edildiği  zaman dilimine has olarak sanatkarın his ve heyecanını yansıtır ve asla geri dönüp değiştirebilme imkanı yoktur. Çünkü artık bir kere sanatçı ruhunun şeklini yansıtmış, boyalar dairevi şeklini almış ve kağıt suyun üzerine yumuşakça serilmiştir.  Ebru sanatkarı ‘biz’ni su üzerindeki renklere desen vermek için hareket ettirdiğinde kontrolün tamamıyle kendinde olmadığını bizzat tecrübe ederek anlar, ve hayatın getirdiği stres ve sıkıntılara da bu yaklaşımla bakarak kendi kontrolü dışında meydana gelen ve  kendini üzen hadiselere da aynı nazarla bakmanın alıştırmasını yapar.  Ebru sanatı kendisine ilgi duyanları ve gönülden bağlananları bir süre sonra ruhi dinginliğe ve sukunete ulaştırır. Hayatın bitmek bilmeyen çalkantı ve dalgalarından kendine el uzatını asla geri çevirmez sarıp sarmalar ve sinesine alır. İcra edildiği küçük ve sakin su birikintisinden alıp, üzerine kalbin çırpıntısı misali serpiştirilen renk cümbüşünün dinginlik veren dünyasına götürür. Böylelikle modern hayatın getirdiği sorumlulukların sürekli bir yerlere yetişme ama bir türlü işleri bitirememe kısır döngüsü ile ruhi süküneti bulamayan çağdaş insanı kendine yoğunlaştırarak rahatlatır” dedi.


01ebruOrganizasyonun davetli konukları olarak Indiana’nın Fisher şehrine gelen Ebru sanatçıları Tuğba Yüksel ve Cem Akatay katılımcılarla  Ebru sanatı yapımının inceliklerini paylaştı. Toplantının sonunda pek çok katılımcı Ebruzenlerin nezaretinde ilk Ebrularını yapmanın heyeacanını da yaşadılar.


Toplantıya katılan Ronnie ailesi duyuruya hemen kayıt yaptırdıklarını özellikle lale desenli Ebruya hayran olduklarını ifade etti.


Fisher Halk Kütüphanesi Kültürel Faaliyetler müdiresi Melissa Stewart ise “Kütüphanemizde ilk defa interaktif ebru sanatı düzenlendi. Hem bilgilendirici hem de eğlendirici unsurları kapsayan bir toplantıydı. Bu harikulade toplantıda dikkatimi çekenin Ebru sanatının büyüleyiciliği yanında Indiana Türk Amerikan Cemiyeti gönüllülerinin misafirperverliği olduğunu da ifade etmek isterim.”dedi

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.