[FOTO GALERİ] New York’un Türkçe şampiyonu; ‘Hor görme garibi’

[FOTO GALERİ] New York’un Türkçe şampiyonu; ‘Hor görme garibi’

Bu yıl 11.’si  düzenlenecek olan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için tüm dünyada olduğu gibi Amerika’da da ön eleme turları yapılıyor. ABD’nin Kuzeydoğu eyaletlerinde yaklaşık 15 okuldan 130 öğrenci arasında yapılan finallerde, İstanbul’da düzenlenecek Türkçe Olimpiyatları’nda bölgeyi temsil edecek öğrenciler belirlendi.

 

Türk Kültür Merkezi (TCC) tarafından New Jersey Montclair Üniversitesi’nde gerçekleşrilen finale, New York, New Jersey, Pennsylvania, Vermont, Rhode Island, New Hampshire, Maine, Connecticut ile Massachusetts eyaletlerindeki elemelerde başarılı olan 12-18 yaş grubu  öğrenciler, şarkı, şiir ve halk oyunları dalında yarıştı. Öğrenciler, Türkçe’nin yanısıra, Çinçe, İspanyolca ve İngilizce şarkı alanlarında da hünerlerini sergiledi. Her iki ülkenin milli marşlarının okunması ile başlanan program, öğrencilerin gösterileri ile devam etti. Açılış konuşması yapan TCC Başkanı Oğuzhan Şentürk, olimpiyatlarda emeği geçen bütün öğretmenlere teşekkür ederek, bu yıl ki olimpiyatlarda şampiyonluk beklediklerini söyledi.

turkceolm14

Yarışmada, Türk ve Amerikalı öğrencilerden oluşan ekipler, Bilecek ve Giresun yöresine ait halk oyunlarını sergiledi. Brooklyn’de faaliyet gösteren  Amity School öğrencileri, Bilecik yöresine ait halk oyunlarıyla  birinci oldu. Paterson High School, Giresun yöresine ait gösteri ile ikinci olurken, Bergen High School ise üçüncülüğü elde etti. Çok sayıda davetlinin katıldığı yarışmada katılımcılar zaman zaman öğrencilere eşlik etti.


turkceolm16

Türkçe şarkı dalında ise,  Orhan Gencebay’a ait ‘Hor Görme Garibi’ parçasını güçlü sesiyle yorumlayan Amity School öğrencilerinden Liann Aris, birinci olarak bölgeyi temsil edecek isim oldu. James Madison High School’dan Sevili Muminzhanova ise ‘Günün Birinde’ şarkısıyla ikinci, Central Jersey High School’dan Alexander Harris, ‘Hakim Bey’ parçasıyla üçüncü oldu. Şarkı dalında yarışan öğrencilerin performansları katılımcılardan tam not aldı. Kemençe ritmiyle salonu çoşturan öğrenci grubu ise uzun süre alkış aldı.  

 

Şiir bölümünde de öğrencilerin şiirleri, Türkçe’yi akıcı kullanarak ve mısraları içselleştirerek yorumlaması dikkati çekti.

 

Türkçe şiir kategorisinde ise Liberty High School öğrencilerinden Elizabeth Bowman, Can Yücel’e ait ‘Bağlanmayacaksın’ şiiriyle birinci olmaya hak kazandı. Bowman başarılı performansıyla uzun süre alkış aldı. Amity School öğrencilerinden Mariam Quraishi, ‘Merhaba’ şiiri ile ikinci, Paterson High School’dan Shannon Grierson ‘İstanbul’u dinliyorum’ şiiri ile üçüncü oldu.

 

 

İngilizce şarkı dalında Amerikalı ünlü sanatçı Rihanna’nın Diamonds parçasını yeniden yorumlayan Central Jersey High School’dan Nathanael Paige birinci oldu. Amity Shcool öğrencilerinden Zehra Abacıoğlu ikinci, Bergen High School’dan Tatiana Hernandez ise üçüncü oldu.

turkceolm20

İspanyolca şarkı alanında ise Amity School öğrencilerinden Suzan Akpınar, ‘Poromporompero’ parçası ile birinci, Pioneer High School’den Tess Kamuanga ikinci ve Central Jersey High School’dan Alexander Harris üçüncü sırada yer aldı. 

 

Çinçe şarkı dalında Young Scholars of Central Jersey’den Emma Riglin Superstar parçası ile birinci, yine aynı okuldan Nicholas Hausler ise ikinci oldu. 

Anadil şiir kategorisinde ise Amity School öğrencilerinden Gülnur Avcı, ‘Utansın’ şiiri ile birinci, Pionner High School’dan Leyla Ulusoy ikinci ve Bergen High School’dan Hacer Kök üçünücü olmayı başardı. 

Yarışmada dereceye giren öğrencilerin ödülleri 4 mayıs’ta Manhattan’daki Pace Üniversitesi Michael Schimmel Sanat Merkezi’nde yapılacak özel programda takdim edilecek.

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/PkLNkdPWtpg” frameborder=”0″ allowfullscreen]

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.