Etnik medya kuruluşu 2020 nüfus sayımı için editöryal yayınladı

Etnik medya kuruluşu 2020 nüfus sayımı için editöryal yayınladı

ABD’de bulunan bazı etnik medya gazetcileri, 2020 nüfus sayımında vatandaşlık sorunun yer alacağına ilişkin maddeye itirazda bulundu.

Ethnic Media Services kuruluşu ”Etnik medya liderlerinden Ticaret Bakanı’na : 2020 nüfus sayımından vatandaşlık sorusunu geri çekin” başlıklı bir editöryal yazı kaleme alındı. 

Yazının tamamı şöyle:

Birleşmiş milletler nüfus sayım bürosu 2020 nüfus sayımı planı üzerine halk yorumlarını araştırıyor, bu plan, nüfus sayım formunda tüm ev sahiplerinin cevaplaması gereken bir vatandaşlık sorusunu içine alıyor. Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Adalet Bakanlığı’nın herkesten alması gereken vatandaşlık bilgileri ile ilgili ortakların ve kongrenin yanlış yönlendirmesinden sonra mart ayında büroyu test edilmemiş bir soruya yöneltti.

Bizce (haber kanalının adı olmalı), 70 yılda ilk kez her yerleşik yaşayandan vatandaşlık statü bilgisi toplamak, tam bir sayı elde etmek için harcanan ciddi çabayı riske sokacaktır. Biz Ticaret Bakanlığı’nın bu soruyu geri çekmesi talebiyle ülkenin her yerindeki etnik medya kanallarına ulaştık. Bizler seyircilerin bu sorunun saptırılmasına ek olarak kararın nedenini açıklama sürecinde, halkın yorumlarını kullanmaları gerektiği konusunda da ısrarcıyız.

 

Etnik haber medyaları,izleyicilerimizin sahip olduğu başarılı bir nüfus sayımının yüksek karlarının fazlasıyla farkındalar. 2020 nüfus sayımı oranları, günümüzün en önemli sivil hak konularından biri olurken, bu oranlar Amerikanın toplumumuzdan dolarları nasıl topladığı ve bizleri hükümetin hemen her seviyesinde kimlerin temsil ettiğini destekliyor. Bu bize kim olduğumuzu ve toplum olarak ne olacağımızı söylüyor.

2020 nüfus sayımı bir sivil uğraş ve bu uğraş genel itibariyle herkesin eşit olarak güvendiği bir ve tek harekettir.

 

Ancak insanların hükümete güvenme istekliliğindeki tüm bu temel öğeler, nüfus güvenliği için katı yasal korumalara sertçe uymak ve rengin tarihi olarak hak etmeyen toplumlara faydalarının eşit bir dağılımını sağlamaktır. Amerikadaki nüfusa ulaşmak için en çok çalışan medya liderleriyken, biliyoruz ki halkın devlete olan güveni derinden sarsıldı, güvenin yerini ise göçmen karşıtı politikalar ve ırkçı söylemlerin yaygın korkusu aldı.

 

Biz kendi topluluklarımız açısından uzun bir bilgilendirme, ilgilenme ve destek geçmişine sahibiz. Ancak insanlar öfke ve güvensizlikle ötekileştirilerek ya da korkuyla etkisiz hale geldiklerinde, güvenilir arabulucular dahi onları 2020 nüfus sayımına ikna edemeyecek.

 

İşte yerel medya liderlerinden örnek yorumlar;

 

‘Bu rengin insanlar üzerindeki etkisini azaltmak için alaycı bir oyun’

Yawu Miller, Editör, South Bay Banner (Afrikan Amerikan)

 

‘En son göçmen politikaları göçmenlere hem yasal hem de korku içinde yaşayan yasadışı göçmenlerin olduğu bir iklim meydana getirdi.

 

Günümüzde yabancı olarak kendini tanıtmak riskli bir ifadedir ve bu yabancılar katılmayacak vatandaşlar değillerdir. Bunun kadar basit.’’

 

-Darek Barcikowski, White Eagle News (Polonyalı Amerikan)

‘Vatandaşlık sorusunu eklemek katılımı kesinlikle incitecek. Şimdi yasal göçmenler dahi korkuyor. Vatandaş olmayanlar anketten kaçacaklar.’

 

Myong Sool Chang, Editör, Korean Boston (Kore Amerikan)

‘Türk toplumunda insanlar kendi akrabaları dışında kimseyle statülerini paylaşmak istemiyorlar. Bu soru statülerine rağmen tüm göçmenleri korkutuyor.’

 

-Orhan Akkurt, Editör, Zamen Anerika (Türk Amerikan)

‘Vatandaşlık sorusu nüfus sayımının amacını geçecek olan sayıyı bastıracak. ‘

 

Vandana Kumar, Hindistan Haber

“En büyük kayıp 0 5 yaş arasında olacak, bu da gelecek neslin kimliklerini belirlemeyeceğimiz anlamına geliyor.”

 

“Hükümet oldukça kişisel olan bu vatandaşlık sorusunu ekleme işini yeniden düşünmeli ve zaten korkmuş bir göçmen topluluğunun aklında korku yaratmanın dışında ana sayıyı artırmak açısında hiçbir şey yapmamalı.”

 

Fernando Andres Torres, serbest gazeteci ve editör

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.