Edebiyatçı Yazar Buket Uzuner : Kadınsız edebiyat olmaz

Edebiyatçı Yazar Buket Uzuner : Kadınsız edebiyat olmaz

Edebiyatçı Yazar Buket Uzuner kadınsız edebiyatın olamayacağını  söyledi. New York’ta Türk Evi’nde Amerika Türk Kadınlar Birliği tarafından ‘Kadınlar Günü’ adına organize edilen etkinliğe katılan Uzuner kadınsız sosyal hayatın ve sanatın olamacağını söyledi. Yurtdışında katıldığı etkinliklerle ilgili anısını anlatan Yazar Uzuner özellelikle edebiyat dışından siyasi sorularla karşılaşmasından duydugu rahatsızlığı dile getirdi. Filandiya’da katıldığı bir proğramda ilk defa Türk Edebiyatı ile ilgli soru aldığını ifade eden Uzuner “ Edebiyat ile ilgil ilk soruyu duyduğumda çok duygulanmıştım. Çünkü dünyanın neresine giderseniz gidin bir  edebiyatçıya edebiyat ile ilgili asla soru sorulmaz. Siyasi konular sorulur, azınlıklar sorulur, kürt meselesi sorulur, cunta varsa cunta sorulur. Sanki bir diplomat olarak orda bulunuyorsunuz. Asıl sorun Türk Edebiyatı diye birşey yok. Birkaç tane yazarın kişisel girişimi ile edebiyat olmaz. Bunun için ciddi bir organizasyonun olması lazım.” dedi.

    Son yıllarda artık bana Türkiye ile ilgili günde 5 kadın öldürüldüğü bir ülkede kadın yazar olmak nasıl bir şey soruları ile karşılaştığını belirten Edebiyatçı Uzuner “Neden böyle oluyor. Çünkü kadınlar artık kendi hayatlarını kurmak istiyorlar, ayrılmak istiyorlar. Bu ayrılık konusunda büyük bir sorun var. Kültürel büyük bir çalkantı yaşanıyor aslında. Bana göre Türkiye’de en büyük sorun kadın-erkek sorunudur. Bu sorun çözülmeden hiçbir sorunun çözülemeyeceğini düşünüyorum. Dünyada hala kadın erkek olarak ayrılmış bir vaziyette.Bu durumda kadınlar açısından çok olumlu bir bakış açısı değil.” diye konuştu.

 kadinlar

         Proğrama sonradan katılan Birleşmiş Milletler Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan kadın günü dolayısyla bütün kadınları tebrik ettiği, onlarla her zaman gurur duyguduğunu söyledi.

Kadınlar Birliği Başkanı Şermin Özçilingir bütün katılımcılara teşekkür etti.

Katılımcılara yemek ikram edilirken, Ahu Güral isimli sanatçının flüt kısa bir müzik ziyafeti ile proğram sona erdi. 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.