Dostluk yemeğinde ‘sadaka’ yoksulluğun çözümü olarak sunuldu

Dostluk yemeğinde ‘sadaka’ yoksulluğun çözümü olarak sunuldu

Niagara Vakfı Michigan eyaletinin ikinci büyük şehri olan Grand Rapids de 4.  Geleneksel Dostluk ve Diyalog yemeğine ev sahipliği yaptı. Yemekte ana tema olan ‘sadaka’ ve yardımlaşma konusu konuşmacılar tarafından yoksulluğun çözümü olarak sunuldu.

Toplumun farklı kesiminden geniş katılımın olduğu gözlenen programa, daha çok akademisyenler, iş adamları ve din adamları katıldı. Dostluk yemeğinde yardımlaşmanın ve sadakanın önemine vurgu yapılarak, dini vecibenin aslında sosyal adaleti tesisde kilit rol üstlendiğine dikkat çekildi.

Programın ilk konuşmacısı olarak kürsüye gelen Dr. Deborah Nykamp, toplumsal adaletsizliğin en fazla çocukları etkilediğine dikkat çekti. Nykamp, Michigan eyaletinde çocukların yüzde 37’sinin yoksulluk sınırında olduğunu belirterek, bazı bölgelerde bu rakamın yüzde 47’lere kadar yükseldiğini dile getirdi.

Yoksulluk sorununun sadece devletin üstesinden gelebileceği sorun olmadığını vurgulayan Dr. Nykamp, halkın bizzat bu meseleye sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

Grand Valey State Üniversitesi’nin Halkla İlişkiler Dekanı Dr. George Grant ise toplumsal taleplerin dinlenip çözüm yolları aranmasının gerektiğne işaret etti. Yoksulluk içinde her gün ayrı bir zorlukla yaşam mücadelesi veren insanların toğlum dışına itilmemesi gerektiğini anlatan Dr. Grant, ‘‘Bu kesim ancak dayanışma ile sıkıntılarını aşabilir.’’ dedi.

250 lise öğrencisinin katıldığı akademik bir araştırmada elde edilen anektodları paylaşan Dr. Grant, ancak gençlerin bu tür genel sorunlara ilgisiz kaldıkları sonucunu elde ettiklerini açıkladı. Dr. Grant, probleme biraz farklı yaklaşıp direk ekonomik yardımdan ziyade insanlara ortaya koyabilecekleri yeteneklerin keşfetmede yardımcı olunmasını önerdi.

Kaufman İnançlararası Enstitüsü temsilcisi olan Dr. Kelly James Clark ise konuşmasında Niagara Vakfı’nın programlarına düzenli olarak katıldığını söyledi. Dr. Clark, Niagara Vakfı’nın etkinliklerinde insanları bir araya getirip toplumun sorunları üzerinde düşünmeye teşvik ettiğini söyledi. Dr. Clark, sadaka ve yardımlaşmanın ekonomik eşitsizligi ortadan kaldıracak en önemli bir yardımlaşma olduğunu savundu.

Dünya genelinde 100 kadar insanın mal varlıklarının geriye kalan milyarlarca insandan daha fazla olduğuna dikkat çeken Clark, bu rakamın yoksulluk sorunun aslında ne kadar kolay aşılabileceğine de iyi bir örnek olduğunu söyledi.

Sadaka vermenin kişiyi üstün konuma getirme düşüncesinin de aşılması gerektiğini aktaran Dr. Clark, ‘‘Bu güzel erdemin kişinin içsel huzuru gibi kendine yönelik tedavi edici yönünün de öne çıkarılması gerek’’ şeklinde konuştu.

 

İkram edilen Türk yemekleri ile programda Grand Valley Üniversitesi muzik öğrencilerinin verdiği mini konserde dinleyicilere güzel dakkikalar yaşattı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.