Cleveland’da üç semavi dinde çoğulculuk masaya yatırlıdı

Cleveland’da üç semavi dinde çoğulculuk masaya yatırlıdı

Cleveland Türk-Amerikan Derneği (TASO) tarafından  düzenlenen ‘İbrahimi Dinler Yemeği’ne siyasiler, akademisyenler, iş adamları ve din adamları katıldı.

Üç semavi dinde ‘Çoğulculuk’ konusu ana tema olarak ele alınırken, Ohio eyaleti milletvekillerinden Marlene Anielski programın açılış konuşmasını yaptı. Anielski  “Farklı kültürlerden farklı  dinlerden  gelip barış içinde yaşıyor olmamız beni çok  mutlu ediyor “ diyerek başladığı konuşmasında daha önce ziyaret ettiği TASO derneğine çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Üç dini temsilen katılan konuşmacılardan ilk olarak John Carroll Üniversitesi ‘Nursi Kürsüsü ve İslam Araştırma’ dalı Profesörü Dr. Zeki Sarıtoprak, Kur’an-ı Kerim’in birçok yerinde ehli kitapdan sözettiğini ve ‘ehl’ kelimesinin kutsal oldugunu ifade etti. Peygamber efendimizinin kendi yakınları için bu kelimeyi kullandığını belirten Sarıtoprak, Müslümanların Tevrat ve İncil’e saygı duyduğunu dile getirdi. Kur’an’dan ayetlerle konuşmasına derinlik veren Sarıtoprak, Hucurat süresine dikkat çekerek bu sureden ‘‘Ey insanlar gerçekten biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizle tanışmanız için sizi halklar ve kabileler şeklinde kıldık. Şüphesiz, Allah katında sizin en üstün olanınız (ırk yada soyca deşil) takvaca en ileride olanınızdır’’ ayetini okudu.

Chagrin Falls United Kilisesi din görevlisi Hamilton Coe Throckmorton, dinin göreceli bir kavram olduğunu herkes tarafından farklı algılanabildigini kaydetti. Herkesin dininin kendine göre en doğru olduğunu belirten Throckmorton, semavi dinlerde hedefin aynı olduğu ancak inananları farklı yollardan götürdüğünü savundu.

Case Western Reserve Üniversitesi’nden Abba Hiller Silver Yahudi Kürsüsü Profesörü Dr. Peter J. Hass ise sadece Yahudiler ile Allah arasında anlaşma olmadığını, aslında her insan ile olduğunu ifade etti. Hass, ‘‘Kimsenin başka dine mensup insana Allah ile arasındaki anlaşmayı yerine getirmiyor demeye hakkı yok.’’ dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.