Chicago’da yaşayan Türkler artık ‘Nerede o eski bayramlar’ demiyor

Chicago’da yaşayan Türkler artık ‘Nerede o eski bayramlar’ demiyor

Chicago’da yaşayan Türkler ve kardeş milletler, Kurban Bayramı’nı birlikte kutladı. Bayrama her yıl katlanarak artan ilgiyle, gurbetteki Türkler artık, ‘Nerede o eski bayramlar’ demiyor. Geçtiğimiz yıl yeni binasıyla hizmete giren Chicago Türk Amerikan Derneği TASC’de Türk, Orta Asya ve Balkan asıllı milletler bayram namazı için biraraya geldi. Kültür merkezi bünyesindeki Yunus Emre Derneği din görevlisi Ali Aktan’ın kıldırdığı bayram namazının ardından, bayram hutbesini dinlediler. Okunan tekbirler, edilen dualar ve namazın ardından yapılan toplu bayramlaşma gurbetteki Türk, Kırgız, Türkmen, Kazak, Özbek, Boşnak, Arnavut, Ahiskalı, Azeri ve diğer kardeş milletlerden insanların arasındaki kardeşlik ve dayanışmayı güçlendirdi. Topluca yenen kurban yemeği ile bayram çoşkusu daha da arttı. Chicago kültür merkezi müdürü Osman Özemir, Türkiye Cumhuriyeti Chicago başkonsolosu Fatih Yıldız’ın da katıldığı TASC’in hazırladığı bayram programına ilginin beklentilerinin çok üzerinde olmasından dolayı memnuniyetini ifade etti.

 

02ahiska2ESKİDEN BAYRAM NEDİR BİLMEZDİK

10 yıl önce Amerika’ya yerleşen Bulgaristan Türklerinden Suzan Mutlu, Chicago’da bayramların çok güzel geçtiğini söyledi. 1989 öncesi Bulgaristan’da yaşadıkları dönemde, bayramları hiç bilmediklerini söyleyen Suzan Hanım, sözlerine şöyle devam etti: “1989’da Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç ettik. Ondan önce ne Ramazan Bayramı’nın, ne de Kurban Bayramı’nın ne demek olduğunu bilmiyorduk. Hepsini Türkiye’de öğrendik. 10 sene Türkiye’de yaşadıktan sonra, Amerika’ya yerleştik. Burada bayramlar, kültür merkezinin yaptığı güzel organizasyonlar sayesinde, çok iyi geçiyor.” Suzan Hanım, yeni kültür merkezinin açılmasıyla birlikte, bayramların eskiye göre daha da güzel ve kalabalık geçtiğini söyledi.

 

ÇOCUKLARIMA BAYRAM HAVASINI YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUM

Türkiye’den uzaklarda bayram sevincini çocuklarına yaşatmak isteyen Meltem Köşe ise, 7 buçuk ve 4 buçuk yaşlarındaki çocuklarına bayram öncesi mutlaka bayramlık kıyafetler ve hediyeler aldığını söyledi. Meltem Hanım, çocukların bizim bayramlarımızın, Amerikan bayramlarından çok daha özel olduğunu hissetmeleri için, ayrı bir gayret sarfettiğini belirtti. 12 yıldır Amerika’da yaşayan Meltem Hanım, buraya ilk geldiği yıllarda New York’ta yaşadığını ve o zamanlarda bu kadar büyük organizayonların olmadığını, son yıllarda ise bayramın bu tür organizasyonlarla çok daha coşkulu geçtiğini sözlerine ekledi.

 

AHISKALI TÜRKLER DE BAYRAMDA TÜRK KARDEŞLERİNİ YALNIZ BIRAKMADI.

 7 buçuk yıl önce Rusya’dan ABD’ye göçen Ahıska Türkü Nigara Saidova da, burada bayramların çok daha güzel olduğunu belirtti. Rusya’da iken de aile ve arkadaşlarıyla biraraya gelip, sofralar kurarak bayramı kutladıklarını söyleyen Saidova, burada daha rahat olduklarını, bayramlarda çocuklar için düzenlenen etkinliklerin de çok daha güzel olduğunu ifade etti. ‘Çocuklar bayramları çok seviyor, kültür merkezlerindeki bayram etkinlikleri ile çok mutlu oluyorlar’ dedi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.