‘Charleston’ın panzehiri, iftar programları’

‘Charleston’ın panzehiri, iftar programları’

Washington merkezli Rumi Forum ve Türki Amerikan Birliği (TAA) ortaklaşa düzenlediği iftar programına Charleston’da yaşanan saldırı damgasını vurdu.

Programda konuşan üst düzey devlet yetkilileri ve akademisyenler Charleston benzeri hadiselerin önüne geçilmesi adına iftar gibi farklı inançlardan bireyleri bir araya getiren programların önemine değindi.

south-carolinaWashinton’da 15 yıldan uzun bir süredir faaliyet gösteren Rumi Forum ve Türk toplumunun ABD’deki en büyük çatı kuruluşu TAA’nın geleneksel iftar yemeğine aralarında emekli kongre üyeleri, büyükelçiler, akademisyenler, üst düzey devlet yetkilileri, farklı dinlerden temsilciler, iş adamları ve sivil toplum liderlerinin yer aldığı geniş bir yelpazeden kişiler katıldı.

Birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği gecedeki konuşmacılar 9 kişinin ölümü ile sonuçlanan Charleston saldırısının sebebinin toplumdaki bazı bireylerde oluşan nefret duygusu olduğunu ve bu hadiselerin böylesi programlarla durdurulabileceğini kaydetti.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı Danışma Meclisi Üyesi Kareem Shora, farklı toplumlardan bireylerin yer aldığı buluşmaların önemine değindi. ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson’ın farklı toplum temsilcileri ile bir araya gelmek için büyük çaba sarfettiğini kaydetti.

BANA UMUT VERİYOR

Charleston’da yaşananlara değinmeden konuşmasını noktalamayacağını dile getiren Shora, Charleston’da nefret eyleminin meydana geldiğini söyledi. Shora,“Böylesi çeşitliliğin olduğu bir grupla bir araya gelmek. Farklı perspektifler, farklı inançlar ve farklı geçmişlere sahip insanlar. Bu bana umut veriyor” dedi.

Başkan Barack Obama’nın eski Din Danışmanı ve Sosyal Politika ve Anlayış Enstitüsü (ISPU) Araştırma Direktörü Dalia Mogahed, Charleston’da yaşanan hadisenin korkunç bir nefret eylemi olduğunu dile getirdi.

Bu türden programların kendisine oruç ile inançlar arası birlikteliğin ilişkisini hatırlattığını ifade eden Mogahed, “Birlikte daha iyi çalışabiliriz. Ülke ve toplumlar olarak daha yakın olabiliriz. Oruç da adeta bunların uygulanması adına bir gerçek hayat imalathanesi” şeklinde konuştu.

Programın bir diğer konuşmacısı Federal Araştırma Bürosu (FBI) Washington Şube Şefi Andrew G. McCabe, Charleston’da yaşananın “nefret ve hoşgörüsüzlüğün bir başka örneği” olduğunu dile getirdi.

FBI’ın Charleston’daki gibi hadiselerin araştırılması konusunda kararlı olduğunu dile getiren McCabe, hergün hizmet ettikleri bölge halkı ile bir araya gelmenin ve diyalog kurmanın kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Bu bağlamda programa katılmasının kendisi için çok önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi.

TAA’nın Washington’daki ofisinde düzenlenen programda Hizmet Hareketi’nin kültür ve inançlar arası diyalog alanındaki faaliyetleri anlatıldı. Hizmet Hareketi’ni konu edinen Love Is a Verb belgeselinin özeti izlendi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.