“BM’nin ‘Koruma Sorumluluğu’ maddesi tekrar gözden geçirilebilir”

“BM’nin ‘Koruma Sorumluluğu’ maddesi tekrar gözden geçirilebilir”

Harvard Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Michael W. Doyle, Birleşmiş Milletler’in ‘Koruma Sorumluluğu’ maddesinin tekrar gözden geçirilebileceğini söyledi.

Dr. Michael W. Doyle, Birleşmiş Milletler’in (BM) soykırım yapıldığını düşündüğü topraklara Koruma Sorumluluğu (Responsibility to Protect) maddesi gereğince müdahale edebileceğini hatırlattı. 2005 yılında BM tarafından kabul edilen maddenin hazırlanışında aktif rol oynayan Doyle, “Her ülkenin kendi vatandaşını, soykırım, savaş suçu ve başka durumlara göre koruması gerekir. Ama bu şartları devlet kendi insanına sağlayamıyorsa, BM, ‘Koruma Sorumluluğu’ çerçevesinde o insanları koruyabilir. Bunun için gerekli düzenlemeler mevcuttur.” dedi.IMG 6513

Peace Island Institute ve Gazeteciler Yazarlar Vakfı tarafından New York’ta organize edilen ‘Koruma Sorumluluğu’nun (RtoP) Suriye krizi ile ilgisi ve diğer ülkelere olan etkisi’ konulu konferansa katılan Harvard Üniversitesi profesörü, söz konusu maddenin yürürlüğe girebilmesi için BM Güvenlik Konsey (BMGK) üyelerinin tamamının onay vermesi gerektiğini hatırlattı.

Suriye’de yaşanan krize karşı BM’nin Koruma Sorumluluğu maddesinin işletmemesinin sebebi olarak BMGK’yi gösteren Doyle, “Suriye’de yaşanan krize BM direkt müdahale edemiyor. Bütün girişimlere rağmen, Güvenlik Konseyi üyeleri BM’nin herhangi bir şekilde RtoP maddesini işletmesine onay vermedi. Uluslararası camia bu konuda alternatif adımlar atıyor. Suriyedeki muhalifler birçok ülke tarafından tanındı. ABD muhaliflere 60 milyon dolar yardımda bulunacağını açıkladı.” diye konuştu.

Maddenin tekrar tartışılabileceğini vurgulayan Dr. Doyle, “RtoP maddesi ile ilgili yeni stratejik tartışmalar yapılabilir. Maddenin hangi durumlarda kullanıp kullanılmayacağı hakkında konuşulabilir. BMGK’nin en azından bu konuyu görüşüp, olayların çıktığı yerde gözlemci olması lazım.” şeklinde öneride bulundu.

Asya – Afrika BM Legal Gözlemcisi ve Columbia Üniversitei Hukuk Profesörü Roy S. Lee’nin moderatörlüğünde gerçekleşen konferansa katılan Hollanda BM Daimi Büyükelçisi Herman Schaper ise BM’nin daha önceki yıllarda Koruma Sorumluluğu maddesinin Ruanda ve Libya’daki sivilleri korumak için başarılı bir şekilde kullandığını ama Suriye konusunda hala bir adım atılamadığını söyledi. Suriye’nin ajandalarında mevcut olduğunu kaydeden Hollanda Büyükelçisi Schaper, Güvenlik Konseyi’nin onayı olmadan BM’nin herhangi bir şekilde adım atamauyacağını ifade etti.

Suriye’de milyonlarca insanın yardıma muhtaç olduğunu vurgulayan Büyükelçi Herman, “Suriye’de yaşanan kriz çok açık bir şekilde RtoP maddesinin müdahalesini gerektiriyor. Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin muhalif olmasından dolayı, bu konuda bir adım atılamıyor. Bu engellerden dolayı şu anda politik çözüm arayışları devam ediyor.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.