Azeri Büyükelçi: Karabağ konusunda tolerans gösteremeyiz

Azeri Büyükelçi: Karabağ konusunda tolerans gösteremeyiz

Azerbaycan’ın Amerika Büyükelçisi Elin Süleymanov katıldığı bir programda son günlerde Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. İran’ın nükleer çalışmaları konusunda, herkes için geçerli olan silahsızlanmadan yana olduklarını belirten Süleymanov, Ermenistan sorunu ile ilgili ise, Karabağ’dan çekilinmediği sürece iki ülke arası ilişkilerin normalleşmeyeceğini ifade etti.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Rumi Forum, düzenli olarak organize ettiği seminer dizisinde bu hafta Büyükelçi Elin Süleymanov’u konuk etti. Süleymanov, ülke kaynaklarının miktarından çok nasıl kullanıldığının önemli olduğunu, Azerbaycan’ın 21 yıl önce bağımsızlığı kazanan genç bir ülke olmasına rağmen büyük yol aldığını söyledi.


Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının üç ülkeye de gaz ve petrol dışında da kazanımlarının olduğunu belirten Süleymanov, “ Bu proje üç ülkenin bundan sonra da birlikte ve koordineli çalışmasında yeni fırsatlar oluşturdu.” şeklinde konuştu.

Süleymanov, son yıllarda özellikle Avrupa’nın gündeminde olan Güney Gaz Koridoru’nun kendileri ve bölge için öneminden bahsetti. Süleymanov, “Hillary Clinton ve Avrupa Enerji Konseyi’nin de desteklemeleri bizi memnun etti.” dedi.

Seminerde Ortadoğuda yaşanan ve bölge ülkelerini yakından ilgilendiren İran’ın nükleer çalışmaları da konuşuldu. Süleymanov, Azerbaycan’ın genel olarak silahsızlanmadan yana olduğunu ve ülke olarak müzakerelerin barışla sonuçlanacağına inandıklarını ifade etti.

Karabağ sorununun ideolojik veya politik değil olmadığını toprakların komşu ülke tarafından işgal edilmesi durumu söz konusu olduğunu belirten Süleymanov, “Bu konuda tolerans göstermemiz mümkün değil. İşgal sürdüğü sürece bu konuda yapılan konuşmalar bir sonuç vermeyecektir.” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.