Azeri büyükelçi: ABD, Azerbaycan-Ermenistan sorunu için arabulucu atasın

Azeri büyükelçi: ABD, Azerbaycan-Ermenistan sorunu için arabulucu atasın

Azerbaycan’ın Washington büyükelçisi Elin Suleymanov, Erivan ile aralarındaki sorunun artık çözülmesini istediklerini söyledi. Bu konuda Amerika Birleşik Devletleri’ne de önemli görevler düştüğünü belirten Suleymanov, “ABD, bu sorunun çözümü için üst düzey bir görevli tayin etsin. Şu an iki ülke arasındaki problemi çözmek için çabalayan tam zamanlı bir arabulucu yok” dedi.

IMG 3601Türki-Amerikan Birliği (TAA), Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) ve Rethink Enstitüsü tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Enerji, Ticaret ve Kalkınma’ başlıklı panelde konuşan Suleymanov, Bakü’nün Ankara-Erivan ilişkilerinin normaleşmesini de istediğini dile getirdi. Kendilerinin Türkiye-Ermenistan sınır kapısının açılmasını istediğini belirten Suleymanov, aynı şekilde Ermenistan-Azarbeycan sınır kapısının da açılmasını arzu ettiklerini kaydetti. Suleymanov, Türkiye’nin Ermenistan sınır kapısını Karabağ işgalinden önce açtığını, işgal ile de kapattığını belirterek, Ankara’nın bunu kendi özgür iradesi ile ortaya koyduğuna işaret etti. Suleymanov ayrıca, ‘‘Kimse, Türkiye’ye bir başka ülke ile olan ilişkilerinin nasıl olacağı konusunda telkinde bulunamaz, empoze edemez. Türkiye hem büyük hem de güçlü bir ülke’’ dedi.

IMG 3626Azerbaycan başlıklı oturumun konuşmacıları arasında yer alan Azerbaycan Parlementolararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Samad Seyidov’dan ise Ermenistan’a ağır eleştiri geldi. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinde Azarbeycan’ın engel olup olmadığı yönünde bir soruya Seyidov, ‘‘Ermenistan süper güçler ile bölgede bazı ülkelerin oyuncağı’’ diye sert çıkıştı.

Seyidov, Ermenistan’ın özgür olmadığını savundu. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesini kendilerinin de istediğini belirten Azeri milletvekili sözlerini şöyle sürdürdü; ‘‘Ermeni diasporası çok güçlü ve etkin. Diasporanın zaman zaman Erivan’dan farklı bir ajandası sözkonusu olabiliyor. Azarbaycan özgür ve bağımsız bir ülke. Buraya da tüm iyi niyetimizle gelip sorunun çözümü için tüm dünyaya irademizi gösterdik ama Ermenistan aynı cesareti gösteremiyor.’’

Azerbaycan oturumunun modertörlüğünü Türkiye uzmanı Dr. Joshua Walker yaparken Seyidov ile Suleymanov dışında panelde Texas milletvekili Ted Poe, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ile Avrasya Departmanı’ndan Eric Rubin, New York eski milletvekili Michael McMahon ile ABD Dışişleri Bakanı eski yardımcısı David Merkel de birer konuşma yaptı. Ted Poe, Azerbaycan’ın ABD’nin iyi bir dostu olduğunu belirtirken, Afganistan’daki yardımlarından dolayı da Bakü’ye teşekkür etti. Afganistan’dan dönen her Amerikan askerinin Azerbaycan üzerinden geldiğine işaret eden Poe, İran gibi sorunlu ülkelerle mücadelede Amerika’nın bölgede Azerbaycan gibi güvenli-istikrarlı ülkeye ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Eric Rubin ise Azerbaycan’ın Amerika ile yalnızca enerji alanında değil hem bölgesel hem de küresel güvenlik sorunlarında gerçekleştirdiği ortak çalışmalardan dolayı önemli bir ortak olduğunu söyledi.

David Merkel terör ile mücadele konusunda Washington ile yakın işbirliği içinde olan Bakü’nün tutumunu önemli bulduğunu ifade etti. Merkel, Azerbaycan’ın İran, Suriye ve Afganistan konularında izlediği siyasetin kritik öneme haiz olduğunu kaydetti.

Eski Vekil McMahon ise Azerbaycan topraklarının 6’da birinin işgal altında olduğunu hatırlatarak Azeri halkının barışcıl karekterine vurguda bulundu.

KAZAKİSTAN BÖLGESİNDE HEM RUSYA HEM DE ÇİN İLE İYİ İLİŞKİLER İÇİNDE

IMG 3567Kazakistan’ın ABD Büyükelçisi Kairat Umarov, etkinliğin ‘Kazakistan’ oturumunda, Astana’nın dünyada en hızlı büyüyen 5 ekonomi içinde olduğuna dikkat çekti. Kazakistan’ın bölgesinde istikrarın, güvenliğin ve barışın en büyük destekçisi olduğunu savunan Umarov, Rusya ve Çin ile olan yakın ilişkinin de bunu belgelediğini aktardı. Kazakistan’ın Amerika ve Türkiye ile de yakın ilişkiler içinde olduğunu belirten Umarov, SSCB’nin yıkılmasından sonra ülkesinin yeniden yapılanmasında en öncü ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekti.


Kazakistan oturumunda Heritage Vakfı’nın Rusya-Avrasya uzmanlarından Dr. Ariel Cohen, Suriye krizinin Türkiye-Rusya ilişkisini tehdit edebilme olasılığı bulunduğunu kaydetti. Türkiye’nin Rus uçağını indirmesi gibi  girişimlerinin tekrarlanması durumunda Ankara-Moskova  arasında ilişkilerin gerginleşebileceği uyarısında bulunan Cohen, ancak şu an iki tarafın da var olan iyi ilişkileri koruma gayreti içinde hareket ettiklerini söyledi. Cohen ayrıca, Çin-Kazakistan arasında yapılan enerji boru hattı ile bölgede hemegonyanın kırıldığını ve yeni rekabet ortamının oluştuğunu aktardı.

IMG 3578Markets & Country Strateji PFC Enerji Direktörü Julia Nanay, Hudson Ensititüsü’nden Dr. Richard Weitz ile Altyn Kyran şirketler grubu kurucusu ve CEO’su Islambek Salzhanov da birer konuşma yaptı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.