Atatürk, New York’ta saygıyla anıldı

Atatürk, New York’ta saygıyla anıldı

Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF), 10 Kasım’da Atatürk’ün 74. ölüm yıldönümü vesilesiyle bir anma programı düzenledi. 150 den fazla kişinin katıldığı programda ünlü Türk Osmanlı tarihçisi Heath Lowry, Atatürk’le röportaj yapan bir Amerikalı gazetecinin Anadolu’da yaşadıklarını anlatan bir sunum yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk dünyanın her yerinde olduğu gibi New York’ta da saygıyla anıldı. Türk Evi’nde düzenlenen anma programına, Türkiye Cumhuriyeti New York Başkonsolosluğu yetkilileri, birçok dernek yöneticisi ve vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve ardından okunan istiklal marşıyla başlayan programın açılış konuşmasını TADF Başkanı Ali Çınar yaptı. Çınar konuşmasında Atatürk’ün isminin tüm Amerika’da duyurulması için yapılabilecek çalışmalardan bahsetti. Çınar, dernek olarak ABD’li posta pulu üreten bir şirketle anlaştıklarını, üzerinde Türk bayrağı ve Atatürk’ün resimlerinin olduğu posta pullarının çok yakında satışa çıkacağını duyurdu.

Programın onur konuğu CHP Genel Başkan Yardımcı Umut Oran ise Atatürk’ün bıraktığı en kutsal değerin cumhuriyet olduğunu ve sahip çıkılması gerektiğini ifade etti. Böyle bir günde Türkiye’de olmayı ve Anıtkabir’i ziyaret etmeyi tercih edeceğini belirten Oran, 11 yıl önce yine 10 kasımda babasını kaybettiğini bu yüzden 10 kasımların kendisi için ayrı bir öneminin olduğunu söyledi.

Ünlü Türk-Osmanlı tarihi uzmanı Heath Lowry ise katılımcılara Amerika’dan çıkıp Türkiye’ye Atatürk ile röportaj yapmaya giden bir gazetecinin Anadolu anılarını anlatan bir sunum izlettirdi. Gazetecinin 1920’li yıllarda Anadolu’da çektiği ve daha önce hiç yayınlanmamış fotoğraflarını paylaşan Lowry, programın sonunda dileyen katılımcılara kendisine ait ‘Bilinmeyen Türkler’ adlı kitabını imzaladı.

Anma programında ayrıca TADF’nin düzenlediği ve Türk Hava Yolları’nın sponsor olduğu Atatürk konulu şiir yarışmasında dereceye giren öğrenciler açıklandı ve ödülleri dağıtıldı. Kazananların şiirlerini bir de katılımcıların önünde okumalarının ardından Atatürk’ün daha önce ilk kez CNN Türk’de yayınlanan videoları izlendi. Program video gösterimini sonrası yapılan resepsiyon ile sona erdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.