Anadolu’nun inanç zenginliği ABD’de sahneye yansıdı

Anadolu’nun inanç zenginliği ABD’de sahneye yansıdı

Üç semavi dinin temsilcilerinden oluşan Antakya Medeniyetler Korosu, Washington DC ve Houston’daki gösterilerinde yoğun ilgi gördü.

2012 yılında Nobel barış ödülüne aday gösterilen ve müzik yoluyla barış ve hoşgörü yaymaya çalışan koro Türkiye Cumhuriyeti Washington Büyükelçiliği, Houston Başkonsolosluğu ve IID (Dinler Arası Diyalog Enstitüsü) evsahipliğinde ABD’de turneye çıktı.

Koronun Houston’daki evsahiplerinden IID Başkanı Ali Rıza Çandır, “Koroyu davet etmemizdeki temel amaç dinlerarası diyaloğun ilerlemesine bir de evrensel bir dil olan müzikle katkıda bulunmaktı. IID 10 yıldan fazladır bu sahada calışmalar yapıyor ve şimdi de bu faaliyetlerini müzik sahasına taşımış oluyor.” dedi. Çandır, koronun farklı etnik ve dini geçmişe sahip insanlarla birlikte verdiği konserlerin de, aslında pek çok ortak noktamız olduğunu gösteren güzel örnekler olduğunu sözlerine ekledi.

Washington DC Howard Tiyatrosu’nda sahne alan koroya ilgi bir hayli yüksekti. 34 kişilik koro, Türkçe, İngilizce, İbranice, Arapça, Ermenice ve Azeri dillerinde İslamiyet, Hristiyanlık ve Musevilik dinlerinden ilahiler seslendirdi. Medeniyetler Korosu, konsere Ulaştırma Sponsoru Türk Hava Yolları ve Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’e teşekkür ederek başladı.

Washington’da üç konser veren koronun başkentteki son durağı ABD Kongresi oldu. Koronun ABD Kongre binasındaki konserini, aralarında Temsilciler Meclisi Türkiye Dostluk Grubu Eşbaşkanları North Carolina milletvekili Virginia Foxx, Kentucky milletvekili Ed Whitfield ve Tennessee milletvekili Steve Cohen’in de bulunduğu kongre üyeleri ve danışmanlarından oluşan kalabalık bir dinleyici grubu izledi.

choir2012 96
Antakya ve çevresinde asırlardır yaşanan dinler arası hoşgörünün en güzel örneklerini sunan koroyu tamamı gönüllü rahip, imam, hemşire, öğretmen, esnaf ve emekliler oluşturuyor. Müslüman, Hıristiyan, Musevi, Ermeni, Kürt ve Türklerden oluşan koronun şefi Yılmaz Özfırat, 3 büyük dinin ibadethanelerinin yan yana olduğunu, cami ve kilisenin aynı duvarla birbirine komşu olduğunu hatırlatarak Türk misafirperverliği ve hoşgörüsü altında inananların ibadetlerini gerçekleştirmeye devam ettiğine işaret etti.

EN GÜZEL İKİ KONSER BURSA VE HOUSTON’DA!

Turne boyunca koronun gördüğü yoğun ilgi özellikle Houston ayağında zirveye çıktı. Dobby Center’daki konserin çok başarılı geçtiğini belirten koro direktörü Yılmaz Özfırat, “Yurt içi ve yurt dışında 80’in üzerinde konser verdik. Şu ana kadar program yaptığımız en güzel salonlar Bursa Merinos ile Hobby Center oldu.” diye konuştu.

Seyirciyle etkileşimi yüksek olan Şef Yılmaz Özfırat’ın barışla ilgili mesajları da dikkat çekti. Özfırat, Nobel ödülünü kendileri yerine AB’ye veren jüriye de takılmadan edemedi:

“Ödül en çok ihtiyaç duyan yere gitti, AB’ye. Ekonomik krizle boğuşan AB’nin bu 1 milyon Euro’luk desteğe çok ihtiyacı vardı!”

IID Başkanı Ali Rıza Çandır da Houston’da beklenenin üzerinde bir katılım olduğunu vurgulayarak şunları ifade etti:

choir2012 94
“Programın duyurulması için bir aydan daha az bir süremiz olmasına rağmen bin 100 civarında seyirci geldi. Katılımın çesitliliği de ayrı bir güzellik. İşadamları, kilise temsilcileri, akademisyenler, doktorlar, mühendisler, STK temsilcileri, Konsoloslar, üniversite ögrencileri gibi çok geniş bir yelpazeden iştirak gerçekleşti. Seyreden herkes programı çok beğendiklerini söylediler. Pek çok insan sadece bir konser dinleyeceklerini düşündüklerini ama sadece konser izlemekle kalmayıp değil bir çok yeni şey de öğrendiklerini söylediler.”
Çandır, “dinlerarasi diyaloğa farklı sahalarda katkıda bulunacak projelerde çalışmak istiyoruz. Günümüz dünyasında sanat ve filmin önemine inanıyoruz. Şu anda bir belgesel projemiz var. Yakında detayları belli olacak.” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.