Amerikan siyaseti Türk etkinliğinde buluştu

Amerikan siyaseti Türk etkinliğinde buluştu

Türki-Amerikan Birliği (TAA) ile Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türki-Amerikan Kongresi, Amerikan siyasetinin önemli isimlerini bir araya getirdi. Programa California Milletvekili ve Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Nancy Pelosi’nin yanı sıra Demokrat Parti Ulusal Konseyi (DNC) Başkanı Debbie Wasserman Schultz ile DNC Başkan Yardımcısı Michael Honda gibi isimler katıldı.

42 federal milletvekili ve 8 senatörün boy gösterdiği geceye Türkiye’den 15, Azerbaycan’dan 4 ve Kırgızistan’dan 1 milletvekili katıldı. Türkiye’nin yanı sıra Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacekistan’nın Washington büyükelçilerinin yanı sıra çok sayıda üst düzey bürokrat da gecede yer aldı. İstanbul ve Antalya Büyükşehir Belediye başkanları ile Trabzon valisi de programın katılımcıları arasındaydı.

gala 1New York milletvekili Alan Grayson’ın da doğum günü kutlandı. Davete katılanların ‘İyi ki doğdun Alan’ nakaratı ile sahneye gelen Grayson, 55. yaş gününü kutlayan TAA’ya çok teşekkür etti. “Dünyanın en eski milletlerinden olan Türklerin etkinliğine katılmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bugün 6 Türk devleti ortak bir etkinlik düzenliyor ve bu ülkeler bölgelerinde özgürlüğün öncüleri durumunda.’’ diye konuştu.
 

Akşam yemeğinde sahne alan bazı milletvekili ve senatörlerin görüşleri ise şöyle:


Connecticut senatörü Chris Murphy: ‘‘Temsil ettiğim eyalette sizlerin çalışmalarını çok önemsiyorum. Biz, sizlerin kendi kültürünüzü buraya taşımanızı ve toplumumuza kazandırmanızı istiyoruz. TAA’nın her yıl yaptığı bu kongre daha da büyüyerek devam ediyor. Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin yeni üyesi olarak bölgeye yaptığım ziyarette gördüğüm, giderek büyüdüğüdür.”


Texas milletvekili Pete Gallego: “Türkiye’ye yapmış olduğum gezi belki de hayatımın en önemli gezisiydi diyebilirim. Türk kültürü ile Latin kültürünün birbirine bu kadar yakın olduğunu bilmiyordum. Aile her iki kültürde de çok önemli. Dünyayı daha yaşanabilir hale getirebilmek için hem yerel kurumlarınız hem de çatı kuruluşunuz TAA ile yapmış olduğunuz çalışmalara cidden hayranım.’’

Texas milletvekili Henry Ceullar: “Başkan Obama’nın yeniden seçilmesi için göstermiş olduğunuz gayretlerden dolayı teşekkür ediyorum. Türkiye’den yeni geldim ve bu güzel ülke ile dostluğumuzu arttırma çabalarınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum.”

Illinois milletvekili Bill Foster: “Dünya güvenliği için bölgedeki ülkelerle iş birliğimiz çok önemli. Afganistan konusunda yapacağımız hala çok iş var. Birlikte çalışmaya devam etmeliyiz’’

Ohio milletvekili Mike Turner: “Böyle bir konu ile ilgili kongre yapmanızı çok önemli. Türki cumhuriyetler ile ortaklığımızı geliştirmenin bugünümüz ve gelecek adına çok değerli buluyorum.”

Pennsylvania milletvekili Matthew Cartwright: “6 yıl önce Türkiye’ye gidene kadar Türkiye’nin kurak bir yer olduğunu düşünüyordum. Efes’i, Kuşadası’nı görünce hayran oldum. Yemyeşil, harikulade bir yer. Şunu söylemek isterim ki, ilişkilerimizi diplomatik seviyede değil ekonomik, kültürel açılardan da ilerletmemiz gerekiyor.’’

California milletvekili Mike Honda: “Kongre adına karşısınızda selam duruyorum. Türki cumhuriyetleri diasporasının bir araya gelmesi çok önemli. Bu, sizlerin politikacılar nazarında daha rahat dikkate alınmanızı sağlar.’’

North Carolina milletvekili David Price: “Her yıl TAA’nın etkinliği daha da etkileyici oluyor. Sizlerin seçim bölgemde yaptığı çalışmayı takdirle izliyorum…’’

Texas milletvekili Gene Green: “Tüm Texas burada Amerika’nın kalanı nerede? Demek ki Türkiye’yi en çok Texaslılar seviyor!”

Pennsylvania senatörü ve Senato Dış İlişkiler Konseyi üyesi Bob Casey: “Bugün yaptıklarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Yaptıklarınız ülkemiz ile Türki Cumhuriyetleri arasında ilişkilerin geliştirilmesi adına çok değerli. O kadar ortak çalışacağımız konu var ki… Terörizm, enerji, ticaret…”

California milletvekili Dana Rohrabacher: “Bu harika, kesinlikle harika!.. Yirmi yıl önce Washington’da bir Türk gencini bulamazdınız. Ama bugün gururla görüyoruz ki, bu salon Türk gençleri ile dolu. Hem burada, hem de Türkiye çok güzel işler yapıyorsunuz!’’

Virginia Milletvekili James Moran: “Dünya, Türki cumhuriyetleri ile Türk milletinin Doğu-Batı ekseninde önderliğini bekliyor. Son yıllarda Türki cumhuriyetler ekonomik imkanlar bakımından inanılmaz gelişme gösteriyor ve dünyada giderek daha fazla dikkat çekiyor”

 

Gün boyu süren etkinlik akşam verilen özel resepsiyon ve gala yemeği ile son buldu. Gecenin sunuculuğunu MSNBC televizyonu spikerlerinden Richard Lui yaptı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.