ABD’den İstanbul’un küresel finans merkezi olma projesine destek

ABD’den İstanbul’un küresel finans merkezi olma projesine destek

ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker, İstanbul’un küresel bir finans merkezi haline getirme çabalarına ülkesinin aktif destek verdiğini ve bu desteği sürdüreceğini söyledi.

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le birlikte Türk Amerikan Cemiyeti’nin (ATS) Türkiye-ABD ticari ilişkilerini kutlamak amacıyla Wall Street’teki New York Borsası’nda düzenlediği galaya katılan Pritzker, “Türkiye’nin mali sektörü büyüyor. Bu süreçte ABD olarak Türkiye’nin İstanbul’u küresel finans merkezi yapma çabalarını destekliyoruz. Türk yatırımcıların ABD’de yatırım yapmasından da memnuniyet duyacağımızı ifade etmek istiyorum.” dedi.

 

Özkan Demir Çelik Sanayi A.Ş. ile Borusan Mannesmann şirketlerinin ABD’de 300 milyon dolar civarında yatırım yaptıklarını anlatan ABD Ticaret Bakanı, irili ufaklı en az bin Amerikan şirketinin de Türkiye’de faaliyet gösterdiğini hatırlattı. Amerikalı bakan, Başkan Obama’nın görevi devralmasından sonra Türkiye-ABD ticaret hacminin yüzde 75’lik bir artış göstererek 20 milyar doları aştığını söyledi.

 

Hem Ankara hem de Washington’un iş dünyasının liderlerine kulak vermesi gerektiğini ifade eden Pritzker, her iki ülkedeki özel sektör temsilcilerinin ikili ilişkilerin daha da gelişmesinde önemli rol oynayabileceğini belirtti.

 

“TÜRKİYE’DE TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNİN BAŞARLI OLMASI İÇİN BÜTÜN KOŞULLARI OLUŞTURDUK “

 

Türk Amerikan Cemiyeti’nin galasına katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise yaptığı açıklamada ilk defa bir galanın New York Borsası’nın işlem yapılan mekanında gerçekleştirildiğini hatırlattı.

 

Sosyal medya şirketi Twitter’in halka arzını da gazetecilere değerlendiren Bakan Şimşek, “Biliyorsunuz ben aktif bir twitter kullanıcısıyım. Yaklaşık 600 bin takipcim var. Dolayısıyla Twitter’ın pazar değerinde biraz benim de katkım var. Bizim Türkiye’de de aslında yavaş yavaş bu türden teknoloji şirketlerinin ortaya çıkması için veya başarılı olması için aslında bütün koşulları oluşturduk. Artık biz iş meleklerine girişim sermayesiyle çok ciddi destekler veriyoruz.” ifadelerini kullandı. Amerika’nın bu konuda epey ileride ama Türkiye’deki nüfusun çok genç olduğuna dikkat çeken Bakan Şimşek, “Ben inanıyorum ki zaman içersinde bizden de bu türden önemli başarılı teknoloji şirketleri ortaya çıkar. Neden olmasın?” diye konuştu.

 

Her iki bakan da katılımcılarla uzun süre fotoğraf çektirdi. Gala boyunca sahne alan Jazz sanatçısı Joey Morant, davetlilere müzik ziyafeti verdi.

New York Borsası’nda işlem gören tek Türk şirketi olan Turkcell’in CEO’su Süreyya Ciliv’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen galaya, Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Haluk Dinçer, TAİK Başkan Yardımcısı ve Citibank Türkiye Genel Müdürü Serra Akçaoğlu’nun yanısıra; Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, Türk Telekom Grup CEO’su Hakam Kanafani, Akfen CEO’su Süha Güçsav, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Yapıkredi Genel Müdürü Faik Açıkalın, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Numan Bek ile Koç Holding, Arçelik, Ford Otosan, İş Yatırım, Bank Pozitif, GE gibi firmaların üst düzey yöneticileri katıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.