2. Uluslararası Ahıska Konferansı, Missouri’de yapıldı

2. Uluslararası Ahıska Konferansı, Missouri’de yapıldı

Missouri Türk-Amerikan Dernegi (TASOM) ve Lindenwood Üniversitesi’nin ortaklaşa gerşeklestirdiği konferansta ‘Geçmişten geleceğe Ahıska toplumu’ tartışıldı. Konferansa Amerika’nın farklı eyaletlerinde bulunan Ahıska Türkleri’nin yanısıra Türkiye’de yaşayan Ahıska Türkleri’nden de katılım gerçekleşti.

Konferansın açılış konuşmasını Lindenwood  Üniversitesi Uluslararası ve Küresel Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Raymond Scupin yaptı. Scupin, üniversite böyle bir konferansa ev sahipliği yaptıklarından dolayı gurur duyduklarını söyledi.

Konferansta 1944 yılında ülkelerinden sürülen Ahıska Türkleri’nin yaşadıkları zorluklar ve sürgünler dile getirildi. Amerikan Ahıska Türkleri Derneği başkan yardımcısı (AATS) Mansur Mahmudovun, “Tek suçumuz Türk olmaktı, bundan dolayı 70 yıldır vatansız kaldık” cümlesi katılımcılara duygulu anlar yaşattı. Server Todorovda ise 70 yıllık derdi birkaç dakikaya sıgdırmanın zor olduğunu fakat çektikleri eziyetin de dile getirilmesi gerektiğine ifade etti. Sıkıntıların gündeme getirilmesinin aynı acıların tekrar yaşanmaması adına önemli olduğunu belirten Todorovda, barış ve huzurun tesisi için toplumların ve bireylerin insanların hayatının nasıl tarumar olduğunu bilmesi gerektiğini aktardı.   

 

Program sonunda AATS Başkanı Mansur Mahmadov tarafından konferansa katılan, Server Todorov, Habibullah Mursel, Deniz Ekinci, Rüstem Alioğlu, Mesut Acar, Ramil Mukhtassimov, Mehtap Ekinci, Hasan İskandar ve Yusuf Sahanova’ya onur ödülleri verildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.