Uzmanlar Fed’in faiz kararını değerlendirdi: Sermaye akışları ABD’ye yönelebilir

Uzmanlar Fed’in faiz kararını değerlendirdi: Sermaye akışları ABD’ye yönelebilir

ABD Merkez Bankası (Fed)’in 9 yıl aradan sonra faiz artışına gitmesi ABD ekonomisinin sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ettiği şeklinde yorumlandı.

Uzmanlar, gelişmekte olan ülke (EM) piyasalarının faiz artışı kararını beklediklerini ancak, her şeye rağmen sıcak paranın ABD’ye yönelmesi halinde sözkonusu ülkelerin olumsuz etkileneceğini söyledi.

Faiz kararının gelişmekte olan ülke ekonomilerinden sermaya çıkışlarına sebep olabileceğini belirten Warwick Business School Öğretim Üyesi Prof.Dr Ben Knight, “Bazı gelişmekte olan ülkelerin döviz kurlarında büyük düşüşler olabilir. Yüksek enflasyon oranının sınırlamak için kendi faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalabilir” şeklinde değerlendirmede bulundu. Prof.Dr Knight, gelişmekte olan ülke ekonomilerini yavaşlaması 2016’daki küresel yavaşlamayı etkileyebileceğini belirtti.

Nomura CEEMEA Kredi Stratejileri Direktörü Timothy Ash Türiye’nin kendi reformları yapması halinde, Fed’in faiz artırmasının ülke ekonomisine büyük zarar vermeyeceğini savundu.

New York merkezli özel araştırma grubu The Conference Board ekonomistlerinden Ataman Özyıldırım, faiz artışı ile finansal para akımlarının ABD’ye yönelebileceğini belirtti.

Zaman Amerika’ya konuşan ekonomist Ash, “Türkiye’nin ayakta kalabilmesi için güçlü temellerin” olduğunu söyledi. Emtia fiyatlarının düşük olması Türkiye için büyük kazanç olduğunu, bunun Fed’in politika sıkılaştırmasından daha kazançlı olabileceğini belirtti.

Özyıldırım, faiz artışına gitme kararının Amerikan ekonomisinin çok olmasada sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü söyledi. Faiz artışını beklenen bir karar olarak değerlendiren Özyıldırım, “Beklenen bir karar olduğu için gelişen ekonomilere etkisi çok büyük olmayabilir. Özellikle kısa dönemde ama doları değerinin yükselmesini ve finansal para akımlarının Amerika’ya yönelmesini bekleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.