‘Türk ajanlar’ davasında şok bilgiler çıktı

‘Türk ajanlar’ davasında şok bilgiler çıktı

Almanya’da üç Türk’ün casusluk suçlamasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında, Erdoğan’a başbakanlığı döneminde danışmanlık yapan Gergerlioğlu’nun tüm elektronik yazışmalarının Alman emniyeti tarafından takip edildiği ortaya çıktı. Gergerlioğlu’nun telefonundan da 300 belgenin bulunduğu bildirildi.

Almanya’da Aralık ayında ajanlık iddiasıyla tutuklanan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eski danışmanı Muhammed Taha Gergerlioğlu ve diğer iki Türk hakkında açılan davanın üçüncü duruşmasında şok detaylar ortaya çıktı.

Önceki gün Koblenz Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde gerçekleşen duruşmada, Alman polisinin, Gergerlioğlu ve ekibi arasındaki telefon görüşmelerinin yanı sıra elektronik yazışmalarını da takip ettiği anlaşıldı. Sanıklar Gergerlioğlu, Ahmet Duran Yüksel ve Göksel Güler’in e-mail ve SKYPE, Viber, Tango programları üzerinden yaptıkları 20 bin 700 sohbet görüşmesinin kayda geçirilerek 3300 sayfalık doküman oluşturulduğu açıklandı.

Gergerlioğlu’nun telefonundan da bazıları ‘gizli’ ibareli olmak üzere 300 belge çıktığı belirtildi. Belgeler arasında ‘İsrail-İstanbul silah ticareti’ yazısı, emniyete ihbar yazıları ve çeşitli örgütlere ve derneklere ait üye listelerinin bulunduğu iddia edildi.

Dinlemeler, yazışmalar ve telefondan çıkan belgeler iddianamenin temelini teşkil ediyor. Gergerlioğlu, ‘gayri resmi istihbarat çalışanlarından oluşan karmaşık bir ağı yönetmekle’ suçlanıyor.

‘PKK SİLAHLANIYOR, ENDİŞE ETMEYİN’

Duruşmada şahit olarak dinlenen Eyalet Kriminal Dairesi Komiseri Steffen Blasius Gergerlioğlu’nun WhatsUp, Viber ve telefon üzerinden yaptığı görüşmelerin içeriklerini paylaştı. Gergerlioğlu’nun kurduğu Yeni İstanbul Medeniyeti (YİM) isimli WhatsUp grubu ile üzerinden çıkan cep telefonu ve şahsi elektronik postasının dökümlerini çıkardıklarını söyledi.

Blasius’un anlattıklarına göre Gergerlioğlu’nun bir yazışmasında, ‘Bunları MİT bilmeli’,  ‘YİM’deki her şey MİT’te değerlendiriliyor’ ifadelerine yer veriliyor. Bir başka yazışmada da ‘MİT, IŞİD’e sızdı. Yabancı istihbaratlar deşifre etti.’ ‘PKK silahlanıyor. Endişe etmeyin IŞİD’e karşı kullanacaklar.’ şeklinde cümleler yer alıyor. Diğer bir görüşmede ise, ‘Köln, PKK ve Alevi mitingine ilişkin: Alman istihbaratı dinsiz Alevilerle seküler Kürtleri Türkiye’ye karşı bol parayla destekliyor. Parada yüzüyorlar.’ notu var.

Komiser Blasius, deşifre ettikleri WhatsUp görüşmelerinde, ‘İsmail El Buti isimli bir şahsa 500 milyon dolar verilmesi’ ve ‘İsviçre bankalarına vekalet verilmesi’ gibi ifadeler gördüklerini de söyledi. Gergerlioğlu’nun incelenen elektronik posta hesabında ‘Recep Tayyip Erdoğan’a verilmek üzere’ yazılı notlar bulunduğunu aktardı.

“Konuşmalarında Fethullah Gülen sık sık konu olurdu.” bilgisini paylaştı. Gülen Hareketi’nin programlarına ilişkin katılımcılara dair bilgiler toplandığını kaydetti. Yazışmalarda çok fazla ticaret konuşulduğunu ama bahsi geçen projelerin hiçbirinin hayata geçirilmediğini söyledi. Alman komiser Blasius ifadesinde, Gergerlioğlu yönetici, Güler’in ise sekreteri gibi olduğunu anlattı. Güler’in, Gergerlioğlu Almanya’ya gelince havaalanından alıp, her türlü işlerini organize ettiğini aktardı.

TELEFONDA ‘GİZLİ’ İBARELİ DOSYALAR

Davada dinlenen ikinci şahit ise Gergerlioğlu’nun üzerinden çıkan iPhone’u çözmekle görevli Mainz Kriminal Dairesi’nde başkomiser olan Martin Müller’di. Müller, telefonda 300’den fazla belge ile Kazakistan, İran, Suriye, İngiliz vatandaşlarına ait çok sayıda pasaport fotoğrafı bulunduğunu söyledi. Müller’e göre telefonda şu başlıklarda birçok dosya yer aldı: Türkiye’deki emniyet teşkilatına resmi ihbar ve şikayet yazıları, ‘tehdit var’ denilerek İstanbul savcısına ihbar mektubu, görevden alınacak polislerin isimleri, emniyete yazılan ‘çok gizli’ ibareli yazılar, aralarında El Kaide’nin de olduğu çeşitli örgütlere mensup olduğu iddia edilenlere ait isim listesi, ‘İsrail-İstanbul silah ticareti’, İstanbul savcılığı gazeteci tutuklanması yazısı, Erdoğan’a yumurta atan Seçil Esmanur Erdem’in memuriyetten uzaklaştırılması gerektiği yazısı, çeşitli gençlik örgütlerinden isim listesi, ‘Ayhan’ isimli bir ismin savcılıktan uzaklaştırılması ve tutuklanmasına itiraz, Osmanlı Gençlik Derneği isim listesi, Erbil’den Kürt kişilerle yazışmalar, Suriye’ye harekat izni veren bakanlar kurulu kararı, 2012 tarihli ‘çok gizli’ ibareli bir belge, çok sayıda valilik, emniyet, jandarma ve TEM’e gönderilen yazı.

DAVAYA USUL YÖNÜNDEN İTİRAZ REDDEDİLDİ

Mahkeme, ilk duruşmada sanık avukatlarının Türkiye ile Almanya istihbaratı arasındaki terör alanındaki işbirliğine atıfta bulunarak ‘davanın casusluk davası olarak görülemeyeceği’ yönündeki itirazı da değerlendirdi. Mahkeme savcılık makamının tavsiyesine uyarak davanın görülmesine karar verdi.
E-MAILDEN UYARI: TWITTER’DA AJANLIK YAPILMAZ, YABANCI AJANLAR YAKALAR
Gergerlioğlu’nun Alman istihbaratının e-mailleri takip etmesinden şüphelendiği, ancak bu konudaki endişesini yine elektronik mesajlar üzerinden dile getirdiği ortaya çıktı. Alman komiser Blasius, Gergerlioğlu’nun ‘Kürşatoğlu’ adlı bir kişi ile yazışmalarında, “Devlette gizli bilgi/yazışmalarda dikkat edilmeli” uyarısı dikkat çekiyor. Bir başka yazışmada ‘Twitter’da gizli ajanlık yapılmaz. Yabancı ajanlar yakalar.’ ifadeleri kullanılıyor. Ancak bu uyarılar Alman polisine takılıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.