Uzay rekabeti kızıştı

Uzay rekabeti kızıştı

ABD’li teknoloji şirketleri uzayda rekabet ediyor. Elektrikli otomobil Tesla’nın kurucusu Elon Musk ve e-ticaret devi Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, uzay roket maliyetlerini düşürecek yeni teknolojiler geliştiriyor. Amaç insanoğlunu başka gezegenlere taşımak.

Elon Musk’ın kurucusu olduğu SpaceX şirketi, geçtiğimiz aralık ayında Falcon 9 adlı roketini sert zemine dikey olarak indirmeyi başarmıştı. Jeff Bezos’un kurucusu olduğu Blue Origin ise dünya yörüngesinde tam devir yapmayan roketi New Shepard’ı tekrar fırlatıp yere indirdi.

Her iki başarılı deneme tekrar kullanılabilen roket teknolojisinin gelişmesi için çok önemli bir adım. Böylece Uzaya roket göndermek için her seferinde yeni bir roket inşa etmek gerekmeyecek. Yüz milyonlarca doları bulan maliyetler düşecek. Amaç yakın gelecekte uzay turizmi başlatmak, Ay’da veya Mars’ta insan kolonileri oluşturmak.

Atmosferde 100 kilometre

Blue Origin’in New Shepard roketi, yapılan denemede 101,7 kilometre yüksekliğe çıkıp tekrar yere inmeyi başardı. Space X ise aralık ayında yaptığı denemede roketi başarılı bir şekilde yere indirmiş, ocak ayında yapılan denemede ise beklenmedik biçimde devrilerek patlamıştı.

Hedefleri uzay şehirleri kurmak

2000 yılında kurulan Blue Origin şirketinin kurucusu Jeff Bezos, 18 yaşındayken kendisiyle yapılan bir okul röportajında bir gün uzay otelleri ve milyonlarca kişinin yaşayabileceği uzay kolonileri kurmak istediğini söylemişti. 2002 yılında Elon Musk tarafından kurulan Space X ise şirket misyonu olarak uzay teknolojisinde devrim yapmayı ve insanların başka gezegenlerde yaşamasını amaçlıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.