Bernanke:Tahvil alımlarının önceden belirlenmiş bir rotası yok

Bernanke:Tahvil alımlarının önceden belirlenmiş bir rotası yok

Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, FED’in tahvil alımına ilişkin kararların ekonomideki gidişata göre şekilleneceğini bildirdi.

Bernanke, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde, “Para Politikası ve Ekonominin Durumu” başlıklı oturumda konuştu. FED’in geçen ayki kararlarını tekrarlayan Bernanke, bankanın varlık alımlarını bu yılın sonuna doğru azaltmayı planladığını söyledi. Ancak FED’in tahvil alımına ilişkin kararların ekonomideki gidişata göre şekilleneceğini belirten Bernanke, “Tahvil alımlarımız ekonomik ve finansal gelişmelere bağlı ancak hiçbir şekilde önceden belirlenmiş bir rotası yok.”dedi.

Bernanke ayrıca, “Diğer yandan ekonomik durum beklenlentilerden  daha hızlı gelişirse ve enflasyon bizim hedeflerimize doğru kararlı biçimde yükselirse varlık alımları bir şekilde daha çabuk azaltılabilir” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’de federal bütçe kesintileri ve artan vergilere rağmen ekonominin “ılımlı” düzeyde büyüdüğünü hatırlatan Bernanke, konut piyasasının yeniden yükselişe geçtiğini ve istihdamın aşamalı olarak geliştiğini kaydetti. Bernanke, “Bu gelişmelere rağmen istihdamın durumu tatmin edici olmaktan uzak” diye konuştu.

Yatırımcıların FED’in rehberliğini özümsemeye başladığını kaydeden Bernanke, bu nedenle FED’in potansiyel hareketlerine yönelik bir yol haritası sunmanın yatırımcılara yardımcı olacağını ve yatırımcıların varlık alımlarının süresiz devam etmesini beklemeyeceğini bildirdi. Bernanke, “Piyasaların bizim mesajımızı anlamaya başladığını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

İşsizlik oranı yüzde 6,5’in üzerinde kalmaya devam ettiği müddetçe FED’in kısa vadeli sıfıra yakın faiz oranı kıstasını korumayı planladığını tekrarlayan Bernanke, hatta işsizlik oranlarının, insanların iş aramaktan vazgeçmesi sonucu yüzde 6,5’in altına düşmesi halinde ise FED’in sıfıra yakın faiz oranını düşük tutmayı sürdürebileceğini dile getirdi.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.