Standard & Poor’s politik belirsizlik konusunda Türkiye’yi uyardı

Standard & Poor’s politik belirsizlik konusunda Türkiye’yi uyardı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s Türkiye’de uzun süren politik belirsizliğine ilişkin endişelerini dile getirdi.

Standard & Poor’s’un, Türkiye’deki erken seçim değerlendirmesi hakkında sıkça sorulan sorulara ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada, erken seçimin tek başına Türkiye’nin kredi notunu düşürmeyeceğini ancak yılın geri kalan kısmında siyasi belirsizliğin yükselebileceği belirtildi.

Haziran seçimlerinin “askıda” kaldığını belirten kuruluş, hükümet ile PKK arasında şiddet olaylarının tırmanmasının da huzursuzluğu körüklediğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partisi dahil olmak üzere siyasi partilerin koalisyon görüşmelerinden sonuç alamadığını kaydeden S&P, Türkiye’nin Güneydoğu sınırındaki jeopolitik endişelerle karşı karşıya kaldığını da belirtti.

S&P, “Belirsiz bir siyasi ortam, potansiyel sermaye çıkışları dahil olmak üzere Türkiye’nin iç ve dış olaylara karşı ülke politikası tepkisini zayıflatabilir” uyarısı yaptı.

Açıklamada, “ Türkiye’nin sınırlarındaki jeopolitik gerginlik ve PKK arasında şiddetin alevlenmesi, güveni zayıflatıp ve yatırım faaliyetlerin geciktirerek büyümeyi engelleyebilir” ifadelerine yer verildi.

Türk lirasının,  dolara karşı yüzde 25 değer kaybederek tarihin rekorunu kırdığını hatırlatan derecelendirme kuruluşu, “Türk lirasının zayıflaması, yatırımcıların Türk varlıklarına olan iştahını baltalayacağını düşünüyoruz” denildi. Bu durumun Çin’deki devalüasyon ve ABD Merkez Bankası (FED)’in faiz artırımı gibi gelişmelerle bağlantılı olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, Türkiye’nin sermaye çıkışlarının diğer gelişen ülkelere göre daha kırılgan olduğunu vurgulayan S&P, “ Türkiye’nin küresel fon değişkenlerine karşı dış pozisyonu diğer gelişen ülkelere göre daha savunmasızdır. Bu zayıflık yüksek dış finansman ihtiyaçları, dış borç ve  kısa dönem dış borcun kullanılabilir rezervlere kıyasla daha yüksek oranda bulunmasından kaynaklanıyor. Türkiye’nin değişen yatırımcı duyarlılığı ve risk iştahına karşı hassas olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin bu riskliliği, yabancı finans girişlerini yavaşlatabilir” denildi.

Türk lirasının dolara karşı değer kaybetmesine de değinen kuruluş, “Türk banka ve şirketlerinin dış borçlarını ödemek için daha fazla yerel paraya ihtiyaçları olacağını” belirtti. TL’nin zayıflaması, Avrupa Birliği’ndeki partnerlerin zayıf talebi Rusya, Irak ve Suriye’ye yapılan ihracatı düşürdüğü belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.